Haber

11. TAYK – Eker Olympos Regatta yelken yarışı, muhteşem rotası ve rengarenk tekneleriyle sizleri büyüleyecek

Marmara Denizi’nin bir ucundan diğer ucuna uzanan 11. TAYK-Eker Olympos Regatta yelken yarışı, 18-19-20 Ağustos 2023 tarihlerinde Moda-Tirilye-Moda etaplarında gerçekleştirilecek. Türkiye Offshore Yarış Sporları Kulübü (TAYK) tarafından, Eker Süt Works ana sponsorluğunda, Bursa Yelken Kulübü ve Moda Deniz Kulübü iş birliğinde düzenlenen TAYK – Eker Olympos Regatta yarışında denize ve doğaya meydan okuyan en iyi tekneler belli oldu. kupalarını alacaklar.

Denizcilerin değişen deniz ve hava koşullarıyla mücadele ettiği yarış, onlarca tekne ve yüzlerce denizcinin katılımıyla gerçekleşecek. IRC0, IRC1, IRC2 ve IRC3 sınıflarında düzenlenen organizasyona yelken kulüplerinin yanı sıra farklı branşlardan saygın markaların takımları da katılacak.

Muhteşem rotasıyla fark yaratacak

TAYK – Eker Olympos Regatta muhteşem rotası ile de fark yaratacak. 18 Ağustos Cuma günü saat 18.30’da Moda Deniz Club önünde başlayacak olan TAYK-Eker Olimpos Yarışı, 19 Ağustos Cumartesi günü coğrafi güzellikleriyle Bursa’nın incisi olarak nitelendirilen Tirilye’de yapılacak körfez yarışları ile devam edecek. . . 20 Ağustos Pazar günü Tirilye’den başlayacak yarış Moda’da sona erecek.

İlhamını Uludağ’dan aldı

Yelken sporunun yaygınlaşmasına katkı sağlamak amacıyla 2013 yılından bu yana düzenlenen “TAYK-Eker Olympos Regatta”, ilhamını Uludağ’dan alıyor. Uludağ’ın Antik Çağ’da “her zaman parlayan” anlamına gelen “Mysia Olympos” olarak anıldığı ve tarihçi Herodotus’un bu muhteşem dağa “Olympos” adını verdiği belirtilir. Uludağ’ın eski adı TAYK-Eker Olympos Regatta ile yaşatılmaktadır.

Tirilye’nin güzellikleri

TAYK-Eker Olympos Regatta yelken yarışını izlemek için Tirilye’ye gelenler, bu keyifli bölgeden unutulmaz anılar ve mükemmel deneyimlerle ayrılıyor. Bursa’nın Mudanya ilçesinde bir zeytin ve balık cenneti olan Tirilye, ne kadar özel bir coğrafyada yaşadığımızı bir kez daha anlamamızı sağlıyor.

Mübadele ile Türkleşen eski bir Rum kasabası olan Tirilye, ev sahipliği yaptığı medeniyetlerin mimari dokusunu hala koruyan sakin bir yer olarak dikkat çekiyor. Antik dönemin liman kentlerinden biri olan Tirilye; masmavi denizi, tarihi binaları ve zeytin ağaçları ile misafirlerini büyülemektedir.

Tarihi yapısı büyük ölçüde korunan ender yerleşim yerlerinden biri.

Bursa’ya 40 kilometre, Mudanya’ya 11 kilometre uzaklıkta bulunan Tirilye; Marmara Denizi’nin güneydoğusunda, etrafı zeytinliklerle çevrili bir vadinin iki yamacında yer almaktadır. Doğanın farklı güzelliklerine ev sahipliği yapan Tirilye, Türkiye’de tarihi yapıları büyük ölçüde korunan ender yerleşim yerlerinden biri olarak biliniyor. Eski Rum evlerinden kiliselerine, camilerinden çeşmelerine ve asırlık çınarlarına kadar Tirilye tarihe yolculuk sunuyor.

Tarih boyunca Tirilye’nin bulunduğu bölge; Mysialılar, Traklar, Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlılar tarafından yönetilmiştir. “Bryllion”, “Trigleia”, “Trilye/Tirilye” olarak bilinen bu şirin beldenin adı 1900’lü yılların başında “Mahmut Şevket Paşa” olarak değişse de Tirilye olarak anılmaya devam etmiştir. 1963 yılında adı “Zeytinbağı” olan belde, bir süre sonra eski adını almıştır.

 

Tirilye isminin hikayesi

Tirilye isminin nereden geldiğine dair farklı rivayetler vardır. Bunlardan ilkine göre; Yunanca barbunya anlamına gelen ve Tirilye’de bolca bulunan “Trigla”nın ilçeye adını verdiği söylenmektedir. Bir başka görüşe göre ise Tirilye adı, Bizans döneminde “Bryllion” olarak bilinen ilk çağ yerleşiminden türemiş ve bugünkü halini almıştır. Başka bir rivayette Cenevizliler döneminde korsan saldırılarından kaçan üç köyün burada ilk yerleşkeyi kurdukları ve kasabanın adının Yunanca üç anlamına gelen “Tri” kelimesinden geldiği anlatılır.

Daha yaygın olarak anlatılan başka bir rivayette ise 325 yılında İznik’te (İznik) toplanan Birinci Ekümenik Konsil’in İncil ile ilgili konuları incelediği ve toplantıya katılanlar arasında anlaşmazlıklar çıktığı belirtilmektedir. Muhalefetin ortasında bulunan Aya Yani, Aya Yorgi ve Aya Sorti adlı üç rahip, başepiskopos tarafından aforoz edilince kendilerine inanan diğer insanlarla birlikte Tirilye’ye geldi. Tirilye’nin adının, kasabada manastır ve kiliseler kuran bu üç rahipten (tri (üç) – ilya (rahip)) geldiği söylenmektedir.

Kültür varlıkları açısından çok zengin

Mudanya’nın değerli bir turizm değeri olan Tirilye’yi kültür varlıkları açısından da pek çok zenginlik beklemektedir. Asırlık konaklar, üç Rum manastırı, yedi kilise, üç ayazma ve Ortodoks Rum Mezarlığı nadide kültür varlıklarının ortasında. Ayrıca İskele Caddesi üzerinde bulunan 10’dan fazla ulu çınar da ilçeye görsel zenginlik katmaktadır. Mağazalar, kafeler ve şehir parkı gibi ortak alanlar İskele Caddesi üzerinde yer almaktadır.

Yarış heyecanının yanı sıra Tirilye’nin keyiflerinin de tanıtımına katkı sağlayan 11. TAYK – Eker Olympos Regatta, tüm yelken severleri bu keyifli ve tarihi beldeyi keşfetmeye davet ediyor.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

habereldivan.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu