Haber

Avustralya’da kilisenin, istismar mağdurlarına davadan çekilmeleri için baskı yaptığı öne sürüldü

Avustralya’da Katolik Kilisesinin, istismar mağdurlarına “küçük miktarda” ödemeleri kabul ederek davadan çekilmeleri yönünde baskı yaptığı iddia edildi.

İstismar mağdurlarının avukatları, The Guardian gazetesine konuya dair konuştu.

Avukatlardan Kim Price, davalıların (Katolik Kilisesi), 1968’deki hareketlerinden ötürü istismarla suçlanan rahibin hayatta olmaması sebebiyle davanın adil görülemeyeceği savunmasıyla baskı yaptıklarını kaydetti.

Çocuk istismarı komitesinin, istismar olaylarında dava açılmasında mühlet kısıtlamasını kaldırdığına işaret eden Price, son gelişmelerin bu düzenlemeyle çeliştiğini söz etti.

Shine Lawyers Hukuk Ofisinden Thomas Wallace-Pannell ise istismar mağdurlarına sert tavır sergilendiğini belirterek, yargı süreçlerinin “tıkanmasının” mağdurlara değersiz ölçüde paraları kabul etmeleri yahut büsbütün davayı bırakmaları için “baskı aracı” olarak kullanıldığını savundu.

Cinsel istismar davalarında uzmanlaşan Rightside Kanunî Hukuk Ofisinden Grace Wilson da kilisenin taktiklerinde giderek daha “çaresiz hale geldiğini” ve bu tıkanan dava süreçlerini mağdurların sessini kısmak maksadıyla kullandığını argüman etti.

Wilson, kilisenin “Caydırmak için hiçbir şey yapmadığımız istismarcı rahibimiz öldü ve bu nedenle iddiayı doğru dürüst savunamıyoruz.” tarafındaki savunmasının mağdurları üzdüğünü lisana getirdi.

Ayrıca Wilson, kilisenin, bu taktikle gibisi argümanların önüne geçmek için daha fazla teşebbüste bulunacağına dikkati çekti.

Yeni Güney Galler eyaletinde mahkeme, haziranda, 14 yaşındayken rahip Clarence Anderson tarafından 1968’de istismar edilen GLJ isimli bir kişinin açtığı davada, Anderson’ın ölmüş olması gerekçesiyle “yargılamanın durdurulmasına” karar vermişti.

Katolik Kilisesi ise GLJ’nin, Anderson hayattayken 1996’ya kadar dava açmadığı belirterek, bunun davayı incelemeyi imkansız hale getirdiğini argüman etmişti.

Davada, devrin Lismore piskoposuna ilişkin bir dokümanda 1971’de Anderson’un “yaklaşık 6 yıldır çocukları istismar ettiğine” dair tabirler de yer almıştı.

Öte yandan, GLJ’nin avukatlarının, kararı yüksek mahkemeye temyize götüreceği kaydediliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu