Haber

Antalya’da Üretilen Nesli Tehlike Altında Olan Balık Türleri

AKDENİZ Su Ürünleri Araştırma, Üretim ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü, Antalya’ya özgü nesli tehlike altında olan ‘Alburnus baliki’, ‘Capoeta antalyensis’ ve ‘Aphanius mento’yu üretmeyi başardı. Balık yavrularını yaşadıkları su alanlarına bırakarak nesillerinin devamını sağlamak amaçlanıyor.

Su Ürünleri ve Su İşleri Genel Müdürlüğü, nesli tehlike altında olan deniz türlerinin korunması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla bir kurul kurdu. Kurul, Türkiye’nin karasularında, göllerinde ve akarsularında yaşayan nesli tehlike altında olan türleri tespit edecek ve bunların korunmasına yönelik sorumluluk üstlenecek. Yönetim Kurulu’nun ilk toplantısı bugün Antalya’da yapılacak. Komisyon tarafından hem istilacı balon hem de aslan balığı ile şehrin nesli tehlike altında olan yerli türleri detaylı olarak incelenecek.

‘BU ÖZELLİK SADECE BU BALIKLARA ÖZELDİR’

Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretim ve Eğitim Enstitüsü Müdürü Serkan Erkan, Türkiye genelinde kırmızı listede yer alan 180 balık türünden bir kısmının Antalya’da bulunduğunu, dolayısıyla kurulun ilk olarak Antalya’da çalışmaya başladığını söyledi. ‘Alburnus baliki’, ‘Capoeta antalyensis’ ve ‘Aphanius mento’ balık türlerinin sadece Antalya’da bulunduğunu belirten Erkan, “Ekonomik değeri olmayan balıklar sayılabilirler ama bunları gelecek nesillere aktarmamız gerekiyor. ” Her balığın farklı özelliklere sahip olduğunu ve bu özellikleriyle çevreye fayda sağladıklarını anlatan Erkan, “Boğaçayı’nda küçük bir gölet kalsa ve içinde sadece erkek bireyler bulunsa da bir süre sonra bunların bir kısmı dişi bireye dönüşüyor. Bu özellik sadece bu balıklara özgüdür.20 “Bu balıkların 30 yıl sonra insanların hangi problemlerini çözeceğini bilemeyiz” dedi.

‘KOMİSYON İSTİLAJLI TÜRLER ÜZERİNDE DE ÇALIŞACAK’

Erkan, gen bankası gibi çalıştıklarını ve sadece denizlerde değil, gelecek nesillere balık aktarmayı hedeflediklerini belirterek; Gölleri ve akarsuları kapsayacak kapsamlı bir çalışma olduğunu söyledi. Nesli tükenmekte olan türleri yetiştirmeye başladıklarını kaydeden Erkan, “Antalya’da nesli tükenmekte olan türleri yetiştirmeyi başardık. Artık yavrularımız var. Yaşadıkları sulara salıyoruz. Komisyon istilacı türler üzerinde de çalışacak, bakalım ne olacak? Onları ekonomiye kazandırmak için yapılabilir.” Erkan, çalışma sonunda komitenin bir bildiri yayınlayacağını ve sonuçların uluslararası platformlar ve bilim insanları ile paylaşılacağını sözlerine ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu