Haber

Bakan Dönmez: “Türkiye, enerji projelerindeki rolüyle Avrupa için önemli bir ortaktır” “Türkiye’de dağıtım merkezi ve ticaret…

– Bakan Dönmez: “Türkiye, enerji projelerindeki rolüyle Avrupa için önemli bir ortaktır”

“Türkiye’de dağıtım merkezi ve ticaret merkezi kurma çalışmalarımızda son noktaya geldik”

BAKÜ – Enerji ve Olağan Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Türkiye, enerji projelerinde üstlendiği görevle Avrupa için önemli bir ortak olduğunu bir kez daha göstermiştir. Özellikle de dağıtım merkezi ve ticaret merkezi kurma çalışmalarımız ve hazırlıklarımızda” dedi. Türkiye. Artık son noktaya geldik. Hedefimiz bir yıl içinde ilk ticareti orada başlatmak” dedi.

Güney Gaz Koridoru Uygulama Konseyi 9. Bakanlar ve Yeşil Enerji Uygulama Kurulu 1. Bakanlar Toplantısı Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gerçekleştirildi. Enerji ve Olağan Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin TANAP’ın değerli aktörlerinden biri olduğunu belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “BOTAŞ olarak Türkiye yakasında boru sınırına ortak oluyoruz. Şimdiye kadar TANAP 2018 yılında açıldı. TANAP üzerinden Avrupa’ya yaklaşık 20 milyar metreküp gaz arzı.Sevkiyat dillere destan oldu.Yine bu süre içerisinde Türkiye’ye bir o kadar gaz sevk edildi.Geçen yıl TANAP’ın kapasitesinin ikiye katlanması konusunda mutabakat sağlandı. Tabii ki sahanın geliştirilmesi gerekiyor. Yani üretimin artırılması gerekiyor. İnşallah 3-4 yıl içinde bu kapasite artışı gerçekleşir. Bu sayede hem Türkiye’nin arz güvenliğine hem de Avrupa’nın arz güvenliğine katkı sağlanacaktır.”

“Azerbaycan’da üretilecek yenilenebilir enerjinin Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınması müzakere ettiğimiz konular arasında”

Türkiye’nin Azerbaycan ile enerji ilişkilerinin TANAP projesiyle sınırlı olmadığını ifade eden Bakan Dönmez, “Biliyorsunuz yıllardır işleyen Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı var. Çok sistemli çalışıyor. Yine; elektrik ticareti son yıllarda artan bir konu Azerbaycan Türkiye’den elektrik getiriyoruz Şimdi yeni dönemde Azerbaycan özellikle Hazar kıyısı başta olmak üzere kendi ülkesinde offshore rüzgar potansiyelini değerlendirmek için ciddi yatırımlar planladı. Burada üretilecek olan bu yenilenebilir enerjinin Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınması da gündemimizde ve görüşmelerini yapıyoruz” dedi. Bakan Dönmez, “Türkiye olarak önceliğimiz tabi ki kendi arz güvenliğimiz ama özellikle son yıllarda kendi arz güvenliğimizi sağlayacak altyapı çalışmaları yaparken bir yandan da Avrupa’ya gaz aktaracak bir noktaya doğru ilerliyoruz. ülkeler ve ardından gaz ticareti” diyen Ülkelerin temsilcileriyle de yaptık. Görüştüğümüz tüm yetkililer bu projeye destek vereceklerini söylediler” dedi.

“Türkiye, enerji projelerindeki rolüyle Avrupa için değerli bir ortak”

Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki enerji alanındaki ilişkileri de değerlendirme fırsatı bulduklarını söyleyen Dönmez, “Türkiye, enerji projelerinde üstlendiği misyonla Avrupa için değerli bir ortak olduğunu bir kez daha göstermiştir. Bunları uygulamaya devam edeceğiz. ve benzeri projeler.Başta Türkiye.Türkiye’de dağıtım merkezi ve ticaret merkezi kurmak için çalışmalarımızın ve hazırlıkların sonuna geldik.Hedefimiz bir yıl içinde orada ilk ticarete başlamak” dedi.

Türkiye Petrolleri ile SOCAR arasında özellikle Hazar Denizi bölgesindeki bazı alanlarda geçmişten gelen ortak projeler olduğunu belirten Dönmez, “Son haftalarda başka bir alanla ilgili görüşmeler devam ediyor. Şu anda bir işbirliği anlaşması yapıldı. saha iki tarafa da açılacak ve daha değerli hale getirilecek. Umarım sonuçlar olumlu olursa Türkiye Petrolleri bu alanda da aktif rol oynayacaktır.”

habersehitkamil.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu