Ekonomi

BHP Group, Brezilya mahkemesinin baraj felaketiyle ilgili kararını analiz edecek

Madencilik devi BHP Group Cuma günü yaptığı açıklamada, Brezilya Federal Mahkemesi’nin Brezilya hükümetinin 155 milyar reali (31,53 milyar dolar) tutarındaki önemli tazminat talebine ilişkin kararını değerlendireceğini duyurdu. Talep, BHP ve Vale’nin ortak girişimi olan Samarco tarafından işletilen Fundao barajının 2015 yılında feci şekilde çökmesiyle bağlantılı.

Mahkemenin ön kararı Vale, BHP ve Samarco’yu toplu manevi tazminat olarak 47,6 milyar real (9,67 milyar dolar) ödemeye zorladı. Bu ödeme, 19 kişinin ölümüne neden olan ve Rio Doce Nehri’nde ciddi kirliliğe yol açan baraj patlamasıyla ilgili olarak Federal Savcılık tarafından başlatılan daha büyük bir davanın parçası.

BHP Group’un bir yan kuruluşu olan BHP Brasil, henüz mahkemenin kararını almadı. Şirket, kararın sonuçlarını, temyiz olasılığını ve bunun felaketle ilgili mali karşılıklar üzerindeki potansiyel etkisini incelemeyi planlıyor. BHP, 2023 yıllık raporunda belirtildiği gibi daha önce Samarco barajının yıkılmasıyla ilgili maliyetler için 3,7 milyar dolar ayırmıştı.

Çerçeve anlaşma kapsamındaki yükümlülüklerin çözümüne yönelik ilgili taraflar arasında 2021 yılından bu yana müzakereler sürüyor ve müzakerelerin bu yılın Şubat ayında da devam etmesi bekleniyor.

Barajın yıkılmasına yanıt olarak BHP, bu amaçla kurulan kar amacı gütmeyen bir vakıf aracılığıyla Brezilya’da devam eden iyileştirme ve tazminat çabalarına tam bağlılığını ifade etti.

RBC analistleri, hem BHP’nin hem de Vale’nin bilançolarının bu finansal çıkışları yönetebilecek konumda olmasına rağmen, kararın sermaye getirilerinin zamanla azalmasına ve BHP’nin net borcunun 15 milyar dolarlık hedef tavanı aşmasına neden olabileceğini belirtti.

Reelleri dolara çevirmek için kullanılan döviz kuru 1 – 4,9165 realdir.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka yardımıyla oluşturulmuş, bir editör tarafından çevrilmiş ve incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

selim-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu