Haber

Buca’nın tarihi altyapı projesi devam ediyor

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Buca’da Büyük Yağmur Suyu Ayrıştırma Projesi’nin altyapı çalışmalarını inceledi. Tamamlandığında Buca’da yağmur sularından kaynaklanan su baskınlarını tarihe gömecek proje hakkında konuşan Önder Soyer, “Büyük bir yatırım yapıyoruz, yoksa bu şehrin geleceğini kurtaramayız.”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İZSU Genel Müdürlüğü’nün Büyük Yağmur Suyu Ayrıştırma Projesi kapsamında Buca’da devam eden yağmur suyu sınır inşaatı çalışmalarını inceledi. Lider Soyer, İZSU Genel Müdürü Ali Hıdır Köseoğlu’ndan Kozağaç İlçesi’nde devam eden çalışmalar hakkında bilgi aldı.

“Devam edeceğiz çünkü ülkemizin geleceğinden kaygılıyız.”
Tarihi yatırıma ilişkin konuşan Lider Soyer, “Bu proje gelecek yüzyılı kurtaracak bir projedir. Yani bu bölge jeolojik ve coğrafi yapısı itibariyle tam bir çanaktır ve en şiddetli su baskınlarını yaşayan noktalardan biridir. Dolayısıyla gördüğümüz aslında üç metre genişliğinde ve iki metre yüksekliğinde bir yol altı deresi. Çok kalıcı bir çözüm ürettik. Çok inanılmaz bir durum yaşanmadığı sürece artık bu bölgede yağmur suyu taşkınları yaşanmayacak. Çok büyük bir yatırım yapıyoruz, ciddi kaynak ayırıyoruz. Ama aksi takdirde bu şehrin geleceğini kurtaramayız. Belediye başkanları altyapı çalışmalarında çok agresif değiller. Çünkü yapılan iş görünmez. Hem para nereye gitti sorunu, ne yaptın sorunu olacak ve hiçbir şey net değil. Bu nedenle belediye başkanları bu konulara kolay kolay girmiyor. “Ama devam edeceğiz çünkü bu ülkenin geleceğinden endişe duyuyoruz” dedi.

Buca’nın tarihi altyapı yatırımı
İZSU, Buca’da 16 kilometre yağmur suyu seperasyonu ve 10 kilometre atıksu hattının üretimi için 230 milyon lira yatırım yaptı. İZSU grupları şu ana kadar 4 kilometre yağmur suyu ayırma hattını ve 5 kilometre atıksu hattını tamamladı. İZSU, Kozağaç Deresi’nin taşkın akışını önümüzdeki yıllarda değerlendirerek projesini hazırladığı dere ıslah çalışmasını da tamamladı. Kapsamlı çalışma kapsamında 2 kilometrelik dere rehabilite edildi. Proje, Buca’nın yoğun yağışlara karşı direncini artırmanın yanı sıra, yağmur suyunun kirlenmeden Körfez’e ulaşması açısından da büyük değer taşıyor. Üretim tamamlandığında Buca’nın neredeyse tamamında birleşik sistem altyapı uygulaması da sona erecek.

Başkan Soyer döneminde altyapı atağı
Başkan Soyer’in Yaşayan Körfez hedeflerinin temel unsurlarından biri olan Büyük Yağmur Suyu Ayrıştırma Projesi kapsamında 2019 yılından bu yana 260 kilometrelik yağmur suyu ayırma hattının inşaatı tamamlandı. Mevcut yağmur suyu şebekesinin yaklaşık yarısı uzunluğunda bir sınır İzmir’de sadece son dört yılda inşa edildi. Bu çalışmalar sayesinde İzmir’de sel ve su baskını şikayetlerinde ciddi bir azalma gözlendi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu