Haber

ECOWAS Mali, Burkina Faso ve Nijer’in kararına tepki gösterdi

ECOWAS’tan yapılan açıklamada, Mali ve Nijer ulusal televizyonlarında yayınlanan ve Burkina Faso, Mali ve Nijer’in topluluktan çekilme kararını duyuran bir açıklamanın dikkat çektiği belirtildi.

Açıklamada, ECOWAS Komitesi’nin bu 3 üye ülkeden topluluktan çekilme niyetlerine ilişkin henüz doğrudan resmi bir bildirim almadığı belirtilerek, şunlar kaydedildi:

“ECOWAS Komisyonu, Devlet ve Hükümet Başkanları Otoritesi tarafından yönlendirildiği şekilde, anayasal düzeni yeniden sağlamak için bu ülkelerle yoğun bir şekilde çalışıyor. Burkina Faso, Nijer ve Mali, topluluğun önemli üyeleri olmaya devam ediyor ve Otorite, müzakere edilmiş bir çözüm bulma konusundaki kararlılığını sürdürüyor. Siyasi çıkmaza çözüm.”

Açıklamada, ECOWAS’ın gelişmeleri yakından takip ettiği ve durum geliştikçe ilave açıklamalarda bulunacağı belirtildi.

Üç ülkenin hazırladığı ortak açıklamada Mali, Burkina Faso ve Nijer’in 15 üyeli ECOWAS’tan en kısa sürede çekileceği açıklandı.

ECOWAS ve Fransa ilişkisi

Nijer’in ordu tarafından atanan başbakanı Ali Mahamane Lamine ZeinePerşembe günü Niamey’e gelmesi beklenen bir müzakere heyetinin geziyi iptal etmesinin ardından ECOWAS’ı dolandırıcılıkla suçladı.

ECOWAS heyeti Nijerya’nın başkenti Niamey’deki görüşmelere katılamamasını uçaktaki teknik arızaya bağladı.

Nijer’in geçici hükümetinin başkanı Abdurrahman Tchiani, Aralık ayında bir devlet televizyon kanalına verdiği röportajda Fransa’yı ülkede faaliyet gösteren terörist grupları desteklemekle suçladı.

Tchiani ayrıca ekonomik yaptırımlar yoluyla siyasi taviz talep etmenin terörizm olduğunu vurguladı. Batı Afrika Devletleri Ekonomik TopluluğuGıda ve ilaç ambargosu nedeniyle içinde bulunduğu kötü durumdan (ECOWAS) ve diğer uluslararası aktörleri sorumlu tuttu.

G5 Sahel Misyon Gücü’nden çekildi, Sahel Devletleri İttifakını kurdu

Mali, Burkina Faso ve Nijer, Eylül 2023’te Sahel Devletleri İttifakını (AES) kurdu.

İttifakla imzacı ülkelerden birine yapılan saldırı, diğerlerine yapılmış sayılacak ve tüm taraflar, silahlı güç kullanmak da dahil, bireysel veya toplu olarak karşılık verebilecek.

Mali, Mayıs 2022’de G5 Sahel Görev Gücü’nden ayrıldı. Burkina Faso ve Nijer ayrıca Kasım 2023’te G5 Sahel Görev Gücü’nden çekildiklerini duyurdu.

Nijer, Mali ve Burkina Faso’nun paylaştığı ortak sınır bölgesi Liptako-Gourma olarak biliniyor. Almanya’nın yüzölçümünden daha büyük olan Liptako-Gourma’da yaklaşık 7 milyon insan yaşıyor.

Bölge, 2015 yılından bu yana Al Kural ve DEAŞ’a bağlı terör örgütlerinin saldırılarına maruz kalıyor.

hocalarajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu