Ekonomi

Elektrikli Araç Satışları Artıyor

Ege Otomotiv Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, elektrikli araçlarda pazar payının her geçen gün arttığını belirterek, 2022’de 8 bin olan elektrikli araç satışının 2023’te 87 bine yükseldiğini söyledi. Torun, “Öngörüyoruz” dedi. 2024 yılında elektrikli araç satışlarının 2023’e göre daha iyi olacağını düşünüyoruz.”

Türkiye’de otomotiv satışları 2023 yılında 1 milyon 250 bin araçla tüm zamanların rekorunu kırdı. Trafiğe kayıtlı araç sayısında 2,5 milyona ulaşan İzmir, iller arasında 3’üncü sırada yer aldı. 2023 yılının otomotiv sıfır araç satışları açısından çok iyi bir yıl olduğunu belirten Ege Otomotiv Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, şunları söyledi: “Geçen yıl ikinci el araç açısından da oldukça hareketli bir yıldı. Çünkü bulmak çok zor. Bayilerde sıfır araç, ikinci el araçlara da yoğun talep var.” “Buna bağlı olarak talep de arttı, fiyatlar da hızla yükseldi. Ancak ağustos ayından sonra bu talep azalmaya başladı. Geçen yıl Türkiye’de el değiştiren ikinci el motorlu taşıtların toplam sayısı 10,5 milyon oldu. Bunun 850 bini İzmir’de gerçekleşti.” söz konusu.

‘ŞARJ İSTASYON SAYISI ARTIYOR’

Türkiye’de elektrikli araçlara ilginin arttığını vurgulayan Torun, “2022 yılında 8 bin elektrikli araç satıldı. 2023 yılında ise 87 bin elektrikli araç satıldı. Pazar payı her geçen gün artıyor. Bu arada hibrit araç satışları da artıyor. Elektrikli sınıfta açıklanan şarj istasyonlarının sayısı da “Geçen yıl 56 bin adet iken 2023’te 120 bin adete çıktı. Ayrıca şarj istasyonlarının sayısı da artıyor. Bu da tüketicilerin elektrikli araçlara olan talebini artırıyor. 2024 yılında elektrikli araç satışlarının 2023 yılına göre daha yeterli olacağını öngörüyoruz” dedi.

‘BALON FİYATI ARTIŞI DÜŞTÜ’

Bu yıl elektrikli araçlara talep olduğunu belirten Torun, “Hükümet yerli üretimi desteklemek için bazı önlemler aldı. Bu bağlamda şu anda ithal elektrikli araçlara yönelik cazip bir vergilendirme sistemi yok. Bu yıl finansmana erişimde zorluk yaşanıyor. Elektrikli olanlar dışındaki yeni araçların satışında ekonomik koşullar ve mevcut durum etkili olmuştur.” Sakinlik satışların geçen yıla göre biraz daha düşük olmasına neden olacak. Benim tahminim 850 bin civarında satışlar. İkinci el de geçen yılki popülerliğini yitirdi. Geçen yıl ikinci el fiyatlarındaki balon fiyat artışı azaldı. Türkiye’de otomobil bir yatırım aracı haline geldi. İkinci el bu. “Bu nedenle tercih eden çok oldu ama artık yüksek mevduat faizleri araba yatırımını bankalara nakit olarak götürdü” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu