Ekonomi

Eti Bakır Mazıdağı’nda 15 bin ton sera gazı azaltımı sağlandı

E Bakırti tarafından bölgeye kazandırılan Mazıdağı Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesislerinde 2022 yılında 600 adet güzelleştirme çalışması yapılmıştır. Bu çalışmalarla 497 ailenin yıllık tüketimine karşılık gelen 1.491.274 kilovat-saat elektrik tasarrufu, 2.900 ailenin yıllık tüketimine karşılık gelen 4.350.067 standart metreküp doğal gaz tasarrufu, 661.993 metreküp su tasarrufu 2.043 ailenin yıllık tüketimine ve Türkiye’nin en uzak iki noktasına. 242.010 litre mazot tasarrufu sağlanmış, bu sayede 2.636 kat orta mesafe katedilmiştir. Tüm tasarruf ve diğer adaptasyon çalışmaları sonucunda Eti Bakır’ın Mazıdağı Fabrikası’nda geçen yıl 15.102 ton sera gazı salınımının önüne geçildi.

Eti Bakır Mazıdağı Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisleri Genel Müdürü Emre Kayışoğlu, Mardin’deki tesiste bakır üretiminin artığı olan pirit konsantresinden kobalt, çinko ve demir keki geri kazanımının yanı sıra tesiste yıllık DAP gübre üretim kapasitesi 500.000 ton. Tesisteki üretimi her zaman uyarlamak için Kai-Zen çalışmaları yürüttüklerini anlatan Kayışoğlu, “Yaklaşımlarımızı sürekli pürüzsüz ve inovasyon odaklı çalışma, fikirlere değer verme ve çalışanlarımızı sürekli geliştirme olarak belirledik.

500 bin ton DAP gübre üretim kapasitesi

1.500 kişiye ulaşan ailemizin tüm üyelerinin katıldığı bu çalışmalarla insan ve çevre odaklı sürdürülebilir üretimi benimsiyoruz. Bu yıl tamamladığımız 600 uyum çalışması ile 15.102 ton sera gazı salınımını engelledik. Yani gövde çapı 20 santimetre olan 45.249 adet geniş yapraklı ağacın soğurulabileceği sera gazının önüne geçmiş olduk. Tüm arkadaşlarımıza emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

Eti Bakır Mazıdağı Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisleri, işletmelerin operasyonel süreçlerinin ihtiyaçlara daha yeterli cevap verebilmek için sürekli iyileştirilmesini esas alan ‘Yalın Üretim’ yönetim sistemini, 3 yıl önce işletmecilere verdiği eğitimlerle başlattı. çalışanlar. Akabinde ‘Yalın Üretim’ araçlarından biri olan Kai-Zen’i yani ‘sürekli iyileştirmeyi’ bir unsur olarak almış ve tüm operasyonel süreçlerinin merkezine almıştır. Çalışanlarına proje geliştirmede hedefler belirleyen tesisteki tüm işler Kai-Zen Komitesi tarafından karşılanmaktadır.

En iyi Kai-Zen çalışması üç ayda bir ve yılda bir kez ödüllendirilir. Bu kapsamda 2022 yılının en iyi Kai-Zen’i olan iki güzelleştirme projesini kazananlar, güzelleştirme projelerini İngiltere’nin Widnes kentindeki kardeş tesis ICoNiChem’de sergileyecek ve uygun uygulamaları orada görecek. Eti Bakır’ın toplu mutabakat çalışmaları; 5S çalışmaları, güç, malzeme, makine, ekipman ve işçilik tasarrufu, çevreye olumsuz etkilerin azaltılması, iş güvenliği önlemlerinin ve çalışan memnuniyetinin artırılmasına odaklanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu