Ekonomi

Hayvancılık desteklemelerinin fiyatı ve zamanı belli oldu

Samsun Vilayet Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, 2022 yılında yapılacak ziraî desteklemeler ve 2023 yılında uygulanacak takviyeler hakkında ilgilileri bilgilendirdi.

Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan ve 2022 Yılında Yapılacak Ziraî Desteklemeler ve 2023 Yılında Uygulanacak Dayanaklarına Ait Karar’da yer alan Hayvancılık Desteklemelerine İlişkin Usul ve Esasları Kapsayan Tebliğ Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. İbrahim Sağlam, Samsun’da uygulanacak takviyeler hakkında ilgilileri bilgilendirdi.

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Samsun Vilayet Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “Buzağı/ dişi manda/ malak desteklemesi; programlı aşıları tamamlanmış 4 ay ve üzeri yaşta, birincisine buzağılama yaşı en fazla 960 gün yahut son iki buzağılama ortası müddet en fazla 600 gün olan ineklerin doğan buzağılarına 500 TL/ baş, yapay tohumlamasından yahut bu ırkların bakanlıkça müsaadeli boğaları ile doğal tohumlamasından doğan buzağılarına ise 700 TL/ baş ödenir. Soy kütüğüne kayıtlı buzağıların ek desteklemesi bakanlıkça belirlenecek ünite fiyat ve koşullar doğrultusunda yapılır. Soy kütüğüne kayıtlı buzağıların ek desteklemesi bakanlıkça belirlenecek ünite fiyat ve kurallar doğrultusunda yapılır. Döl denetimi kapsamındaki boğalardan yapay tohumlamadan doğan buzağılardan ek 100 TL/ baş dayanak ödenir. Dişi mandalara 500 TL/ baş, soy kütüğüne kayıtlı mandalara ek 300 TL/ baş, programlı aşıları tamamlanmak kaydıyla 4 ay ve üzeri malaklara 500 TL/ baş, soy kütüğüne kayıtlı malaklara ek 300 TL/ baş ve yapay tohumlamadan doğan malaklara ise ayrıyeten ek 500 TL/ baş dayanak ödenir” dedi.

Buzağı desteklerinden faydalanmak isteyen besicilere tarihleri hatırlatan İbrahim Sağlam, “Başvurular; buzağı desteklemesi 1. devir için 2 Ocak 2023 tarihine kadar ve 2. devir içinse 3 Nisan – 15 Haziran 2023 tarihleri ortasında yapılır. Malak desteklemesi 1. periyot müracaatlar 30 Aralık 2022 tarihine kadar ve 2. devir müracaatlar da 1 Temmuz – Ağustos 2023 tarihleri ortasında olmak üzere iki devir halinde yapılır. Dişi manda desteklemesi için müracaatlar 30 Aralık 2022 tarihine kadar yapılır. Islah gayeli süt içerik tahlil desteklemesinde ise; ıslah maksatlı süt içerik tahlili yapılan ve bakanlıkça belirlenen süt kalite kriterlerini sağlayan yapay tohumlamadan doğan saf sütçü yahut kombine ırk her bir inek için 100 TL/ baş takviye ödenir. Anaç koyun ve keçi desteklemesi; damızlık koyun keçi yetiştiricileri birliğine üye yetiştiricilerin bakanlık kayıt sistemlerine kayıtlı anaç koyun ve keçilerine 50 TL/ baş, anaç tiftik keçisi başına ek 20 TL/ baş, göçer yetiştiricileri göçer yetiştiricilerin anaç koyun keçilerine ek 2 TL/ baş ödenir. Yetiştiriciler (göçer hayvancılık yapan yetiştiriciler dahil), üyesi oldukları damızlık koyun keçi yetiştiricileri birliğine dilekçeleri ile 2 Aralık 2022 tarihine kadar başvurur. Birlik, 4 Kasım 2022 tarihinde TÜRKVET’ten KKBS’ye aktarılan yedekteki kayıtları temel alır. Damızlık koyun keçi yetiştiricileri birlikleri almış oldukları müracaatları 2 Aralık 2022 tarihine kadar KKBS ‘ye kaydeder ve KKBS’ den aldıkları üyelerinin isim ve işletme bilgilerini içeren listeleri 09 Aralık 2022 tarihine kadar il/ ilçe müdürlüğüne iletir” diye konuştu.

Sürü büyütme ve yenileme destekleri ile diğer destekler hakkında da konuşan Müdür Sağlam, “Sürü büyütme ve yenileme desteklemesi; bir evvelki yılın anaç koyun keçi takviyesini alan ve destekleme yılında anaç koyun keçi sayısını arttıran işletmelerde bir evvelki yılın kuzu ve oğlaklarının destekleme yılında anaç koyun ve keçileri vasfına ulaşanlarına bakanlıkça belirlenen artış oranını aşmamak kaydıyla 200 TL/ baş takviye ödenir. Arılı kovan desteklemesine gelince; bakanlık sistemine (AKS) kayıtlı, üretici/ yetiştirici örgütlerine üye olan yetiştiricilere kovan başına 30 TL, üye olmayan yetiştiricilere arılı kovan başına 20 TL. Bakanlıktan üretim müsaadesi almış damızlık ana arı üreticilerinden satın alıp kullandıkları damızlık ana arı başına 100 TL dayanak ödenir. Desteklemeden faydalanmak isteyen üreticilerden, bu bildirimin yayımı tarihi prestijiyle birlik üyesi olanlar, üyesi oldukları yetiştirici/ üretici örgütüne, öbür üreticilerse il/ ilçe müdürlüklerine başvurarak AKS’den alınacak destekleme müracaat dilekçesinde belirtilen bilgilerin doğruluğunu beyan ederek onaylatırlar. Sürü yöneticisi (çoban) istihdamı takviyesi; 100 baş ve üzeri anaç koyun keçi varlığına sahip işletmelerine yahut sürü yöneticilerine 12 bin TL olarak ödenir. Müracaatlar, işletme sahibi yahut köy/ mahalle sürüsünü otlatan çoban tarafından dilekçe ile işletmenin kayıtlı olduğu il/ ilçe müdürlüklerine yapılır. Müracaatlar bildirinin yayımı tarihinden itibaren başlar; 13 Ocak 2023 tarihinde son bulur. Düve alım takviyesi, en az 1 baş en fazla 50 baş düve (manda dahil) alımına bakanlıkça belirlenecek düve bedelinin yurt içinde doğmuş ve düve merkezlerinden temin edilen düvelerde yüzde 50’si, hastalıktan ari işletmelerden, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünden, Tarım Kredi Kooperatifleri ve iştirakleri ile yetiştirici/ üretici örgütlerinden ise yüzde 40’ından fazla olamaz. Müracaatlar, işletme sahibi tarafından işletmenin kayıtlı olduğu il/ ilçe müdürlüklerine 1 Aralık 2022- 27 Ocak 2023 ortasında yapılır. Düve alım takviyesine gerçek yahut hukukî bireyler yalnızca bir işletmeleri için başvurabilir” şeklinde konuştu.

Diğer destekler hakkında da bilgi veren Sağlam, şunları söyledi:

“Besilik Erkek Sığır Desteklemesi; Bakanlık Hayvancılık Bilgi Sistemine kayıtlı, yurt içinde doğmuş ve besi mühletini tamamlamış erkek sığırlarını (manda dahil) mevzuatına uygun kesimhanelerde kestiren yetiştiricilere, bakanlıkça ırk ve çeşit bazında belirlenecek karkas tartısı kriterini sağlayan 1- 200 baş için (200 baş dahil) bakanlıkça belirlenen devir ve ünite fiyatı üzerinden 500 TL/ baş ödeme yapılır. Bakanlıkça programlanan aşı uygulamaları sonrasında oluşan atıklar için hayvan sahiplerine büyükbaş hayvan atıkları için 1400 TL/ baş, küçükbaş hayvan atıkları için 250 TL/ baş, hayvan hastalıkları ile uğraş çerçevesinde bakanlıkça belirlenen programlı aşılamalar ve küpe uygulamaları için uygulayıcılara büyükbaş hayvanlar için 2 TL/ baş, küçükbaş hayvanlar için 1,5 TL/ baş dayanak ödenir. Bakanlıkça yetki verilen veteriner doktor tarafından yapılan aşı uygulamaları sonrasında oluşan atıklar için hayvan sahiplerine atık dayanağı ödemesi yapılır. Hastalıktan ari işletme dayanağı; sıhhat sertifikasına sahip olan sığırcılık işletmelerinde bulunan, damızlık boğalar dışındaki, 6 ay yaşın üzerindeki erkek hayvanlar hariç, tüm sığırlar için yetiştiricilere 600 TL/ baş ödeme yapılır Onaylı süt çiftliği sertifikasına sahip olan işletmelerdeki, ari işletme takviyesi alan tüm sığırlar için yetiştiricilere ek 100 TL/ baş destekleme ödemesi yapılır. Hastalıktan ari işletmeler için sıhhat sertifikasına müracaatta bulunan yetiştiriciler, hastalıktan ari işletme takviyesine de başvurmuş sayılırlar.” – SAMSUN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu