Haber

İngiltere Maliye Bakanı enflasyonu düşürmek için halktan ‘sabır’ istedi

İngiltere Maliye Bakanı Jeremy avlamak, İngiltere Ulusal İstatistik Ofisiile ilgili ( ONS) Mayıs ayı için bugün şişirme verilerAçıklamanın ardından yaptığı değerlendirmede, enflasyon verilerinin ‘enflasyonu düşürmek için hükümetin kollarına sarılma durumunu’ güçlendirdiğini söyledi.

Hunt, gelen baskılar karşısında rotadan sapmayacaklarını belirtti. “Ailelere yardım edecek ve ipotek ve işletmeler üzerindeki baskıyı hafifleteceksek, ekonomiyi hiperenflasyona neden olan her faktörden kurtarmamız gerekiyor. Diğer ülkelerdeki faiz oranlarındaki artışların zaman içinde enflasyonu aşağı çektiğini görebilirsiniz. Burada da oluyor ama sabırlı olmalıyız ve rotamıza bağlı kalmalıyız.”dedi.

ONS verilerine göre İngiltere’de yıllık enflasyon Mayıs ayında yüzde 8,7 ile sabit kalırken, çekirdek enflasyon yüzde 7,1’e yükseldi.

ONS Baş Ekonomisti Grant Fitzner, bilgilere ilişkin değerlendirmesinde, uçak biletleri, kullanılmış arabalar, canlı müzik şovları ve bilgisayar oyunlarındaki fiyat artışlarıEnflasyondaki artışın enflasyonda artışa neden olduğunu ve bu artışların petrol fiyatlarındaki düşüşle dengelendiğini belirtti.

Fitzner, gıda enflasyonunun yüksek seyrine rağmen bu ay gevşeme gösterdiğine dikkat çekti.

BoE’den yarın 25 baz puanlık artış garanti, 50 baz puanlık ihtimal güçleniyor

Enflasyon verilerinin ardından ING Think tarafından yayınlanan analize göre ülkede enflasyon yapışkan kalmaya devam ediyor. İngiltere bankasıile ilgili ( boe) yarınki Para Politikası Kurulu toplantısında 25 baz puanlık faiz artışı garanti olarak görülürken, veriler 50 baz puanlık artış olasılığını hızlandırdı.

Enerji ve gıda hariç çekirdek enflasyon, Nisan’daki yüzde 6,8’lik rekor seviyesinden Mayıs’ta yüzde 7,1’e çıkarak “şok etkisi” yarattı.

Kalıcı enflasyon nedeniyle BoE’nin Ağustos toplantısında faiz oranlarını yeniden 25 baz puan artırması bekleniyor.

ING Think, enflasyonun Temmuz ayına kadar yüzde 7’nin altına, yılsonunun prestijiyle de yüzde 4,5’e ineceğini öngörürken, çekirdek enflasyonun yılı yüzde 5’in üzerinde kapatmasını bekliyor.

Capital Economics’e göre, yarınki toplantı için Faiz oranlarında 50 baz puanlık artış olasılığıpiyasa güçlenirken piyasalar bu artışı fiyatlıyor.

Faiz oranlarının yıl sonunun prestijiyle mevcut yüzde 4,50 seviyesinden yüzde 6’ya çıkacağı tahmin ediliyor.

Enflasyonu düşürmek için Aralık 2021’den bu yana para politikasını sıkılaştıran BoE, o tarihten bu yana faiz oranlarını 12 kez üst üste artırarak geçen ay politika faizini yüzde 4,50’ye çıkardı.

ulubeyhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu