Haber

Kolombiya ve isyancı örgüt ELN barış görüşmelerine ABD dahil 7 ülkeyi davet etti

Kolombiya hükümeti ile silahlı isyancı örgüt Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) ortasında 3 yıl sonra tekrar başlayan müzakerelerde taraflar, ABD dahil 7 ülkenin sürece eşlik etmesini istiyor.

Şili, Brezilya ve Meksika’yı garantör ülkeler olarak müzakere masasında görmek isteyen taraflar, ABD ve dört Avrupa ülkesinin de diyalog sürecine dahil olması hususunda anlaştı.

Mevcut garantör ülkeler Venezuela ve Norveç’in temsilcileri huzurunda açıklama yapan taraflar; Almanya, İsveç, İsviçre ve İspanya’yı müzakere masasında görmek istediklerini bildirdi.

Ortak açıklamada, “Diyalog masasındaki özel bir temsilci aracılığıyla bu sürece katılma isteğini öğrenmek için ABD hükumetiyle diplomatik eylemleri ilerletme konusunda anlaşmaya varıldı.” ifadesine yer verildi.

3 yıl sonra müzakere masasına dönüş

Venezuela’nın garantörlük ve konut sahipliğinde başşehir Karakas’ta bir araya gelen taraflar, 2019’de askıya alınan barış görüşmelerini 22 Kasım’da yeniden başlatmıştı.

Norveç ve Venezuela gözlemcilerinin de hazır bulunduğu görüşmede, Kolombiya hükümeti adına M-19 (19 Nisan hareketi) eski üyesi Otty Patino başkanlık ederken ELN heyetine ise Pablo Beltran liderlik etmişti.

Kolombiya’da cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan ve 7 Ağustos’ta görevi devralan sol görüşlü Gustavo Petro, iktidara geldiğinde Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri (FARC) ile 2016 Barış Anlaşması’nı uygulamaya ve ELN ile de barış görüşmeleri yapmaya kelam vermişti.

ELN ile müzakerelerin geçmişi

Kolombiya, ELN ile birçok sefer yarıda kesilen müzakerelere Santos devrinde başlamış ve bu müzakereler, Ekvador’un garantörlük ve ev sahipliğinden çekilmesi üzerine Havana’ya taşınmıştı.

Uzmanlara nazaran, finansmanını uyuşturucu kaçakçılığı, yasa dışı madencilik ve adam kaçırma üzere prosedürlerle sağladığı ettiği kestirim edilen, 2 binden fazla mensubu bulunan ELN ile Kolombiya hükumeti ortasındaki evvelki müzakere teşebbüsleri, örgütün içindeki dağınık güç ayrılığı ve radikal haller nedeniyle ilerleyememişti.

Müzakereler, örgütün 2019’da bir polis okuluna düzenlediği, 22 kişinin hayatını kaybettiği akının akabinde periyodun Cumhurbaşkanı Ivan Duque tarafından askıya alınmıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu