Ekonomi

Küresel piyasalar merkez bankalarının ardından olumlu seyrini koruyor

Değerli merkez bankalarının para politikası kararlarının açıklandığı ve yoğun bir veri gündeminin yaşandığı haftanın son gününde küresel piyasalar olumlu bir seyir izliyor.

Bir süredir dünya ekonomilerinin temel sorunu olan enflasyon, sınırlı da olsa gerilemeye devam ederken, para politikalarına ilişkin belirsizlikler devam ediyor.

Çarşamba günü ABD Merkez Bankası (Fed) politika faizinde değişikliğe gitmezken, dün Avrupa Merkez Bankası (ECB) üç ana politika faizini 25 baz puan artırdı. Bugün para politikası kararlarını açıklayan Japonya Merkez Bankası (BoJ), politika faizi ve getiri eğrisi hedef bandını da sabit bıraktı.

Analistler, Fed’in politika faizini sabit tutmasının ardından piyasalarda oynaklığın arttığına dikkat çekerek, sıkılaştırma politikasının sona yaklaştığına dair artan beklentilere rağmen bu yıl iki faiz artırımına daha gidilebileceğinin sinyalini verdi.

Öte yandan dün açıklanan verilere göre ABD’de ilk kez işsizlik maaşı başvuru sayısı 10 Haziran’da sona eren haftada 262 bin ile piyasa beklentilerini aşarak Ekim 2021’den bu yana en yüksek seviyesini korudu.

Ülkede sanayi üretimi de Mayıs ayında aylık bazda yüzde 0,2 azalırken, Philadelphia Fed İmalat Endeksi Haziran’da eksi 13,7 ile beklentilerin altında kaldı.

Öte yandan, New York Fed’in Haziran ayında açıkladığı imalat sanayi endeksi 6,6 oldu ve Mayıs ayında perakende satışlar aylık bazda yüzde 0,3 artışla tahminlerin üzerinde gerçekleşti.

Makroekonomik verilerden alınan sinyallerin piyasalarda fiyatlamayı zorlaştırdığını belirten analistler, Fed’in yıl sonunda politika faizini yüzde 5,50-5,75’e çıkarabilecek politika faizinin varlığını sürdürdüğünü bildirdi.

Analistler, Fed’in faiz oranlarını beklentilerin üzerinde artırabileceği ihtimaline karşın, güçlü ekonomik aktivitenin devam etmesinin hisse senedi piyasalarındaki alım ağırlıklı seyri desteklediğini belirttiler.

Dün ons altının fiyatı yüzde 0,8’lik artışla dört günlük düşüş trendini sonlandırırken, pound bakır üst üste dördüncü günkü yükselişini 9 Mayıs’tan bu yana en yüksek seviyesi olan 3,91 dolara taşıdı.

Bu gelişmelerle New York borsasında dün S&P 500 endeksi yüzde 1,22, Nasdaq endeksi yüzde 1,15 ve Dow Jones endeksi yüzde 1,26 yükseldi. ABD’de endeks vadeli işlem sözleşmeleri yeni güne sınırlı bir düşüşle başladı.

Dün Avrupa’da karışık bir seyir göze çarparken, ECB’nin şahin tavrı dikkat çekti.

Dün üç ana politika faizini 25 baz puan artıran ve yüksek enflasyon karşısında üst üste sekizinci kez faiz artırımına giden ECB, önümüzdeki dönemde de faiz artırımlarına devam edeceğinin sinyalini verdi.

ECB karar metninde, “Faiz kararları, gelecek ekonomik ve finansal veriler, enflasyonun ana dinamikleri ve para politikası aktarımının gücü ışığında enflasyon görünümünün değerlendirilmesine dayalı olarak verilmeye devam edilecektir.” söylendi.

Bankanın enflasyon tahminini bu yıl için yüzde 5,3’ten yüzde 5,4’e, 2024 için ise yüzde 2,9’dan yüzde 3’e yükseltti.

ECB Lideri Christine Lagarde, toplantının ardından yaptığı açıklamada, Euro Bölgesi’nde fiyat baskılarının yüksek olmaya devam ettiğini ve enflasyonla mücadele için parasal sıkılaştırmaya ara vermeyeceklerini söyledi.

Öte yandan gözler Euro Bölgesi’nin enflasyon bilgilerine çevrilirken, analistler yıllık Tüketici Fiyatları Endeksi’nin (TÜFE) Mayıs ayında yüzde 6,1 artmasının beklendiğini bildirdi. Avro Bölgesi’nde de TÜFE Nisan’da yüzde 7 arttı.

Dün İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,34 artarken, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,13, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,51 ve İtalya’da MIB 30 endeksi 0,28 oranında değer kaybetti. Avrupa’da endeks vadeli işlem sözleşmeleri yeni güne karışık bir seyirle başladı.

Asya borsaları güne yükselişle başlarken BOJ getiri eğrisi hedef aralığını artı/eksi yüzde 0,5’te ve politika faizini yüzde eksi yüzde 0,1’de tuttu.

Emtia fiyatlarındaki artışlardan etkilenmesine rağmen Japonya ekonomisinin büyümeye devam ettiğini belirten BoJ karar metninde, “Enflasyondaki artış hızı bir süre öncesine göre yavaşladı. Enflasyon beklentileri değişmemiş gibi görünüyor.” kelimeler kullanıldı.

Metinde, Japon ekonomisinin yılın ikinci yarısında güçlenmesinin beklendiği belirtilirken, bu dönemden itibaren gelir ve gider döngüsünün hızlanacağı iddia edildi.

Kapanışa yakın, Japonya’nın Nikkei 225 endeksi yüzde 0,6, Hong Kong Hang Seng endeksi yüzde 1,3, Çin’de Şangay bileşik endeksi yüzde 0,5 ve Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,5 yükseldi.

Dün iç piyasada alım ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BİST 100 endeksi günü önceki kapanışın yüzde 2,51 üzerinde 5.495,48 puandan tamamladı.

Dün yüzde 0,4 artışla 23,6590’dan kapanan Dolar/TL, bugün bankalararası piyasa açılışında 23,6615 seviyesinde süreci görüyor.

Öte yandan, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), dün 8 şirketin toplam bedeli 2 milyar 509 milyon lira olan borçlanma araçları ihraç başvurusunu ve 4 şirketin toplam bedelli bedelsiz sermaye artırımı başvurusunu dün onayladı. 575 milyon 335 bin 775,04 lira.

Analistler, bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Piyasa Katılımcı Anketi ve konut fiyat endeksinin Türkiye’de, Euro Bölgesi’nde enflasyonun ve ABD’de Michigan Üniversitesi’nin tüketici inanç endeksinin teknik olarak takip edileceğini belirtti. BIST 100 endeksinde 5.600 ve 5.700. Skorun direnç konumunda, 5.400 ve 5.300 seviyelerinin ise takviye konumunda olduğunu kaydetti.

Bugün piyasalarda takip edilecek veriler şöyle:

10.00 Türkiye, Haziran Pazar Katılımcı Anketi

12.00 Euro Bölgesi, Haziran ayı TÜFE

14.30 Türkiye Nisan konut fiyat endeksi

17.00 ABD, Haziran Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu