Yaşam

Markanın Adı Meğer: Hepimizin Kullandığı “Pilot” Kalemler Nasıl Ortaya Çıkmış? 1 Yüzyıl Önce mi?

Evde, okulda, işte ya da telefonda adres verirken not almak için gözümüzün ilk aradığı şeylerden biri kalemdir. Tabiri caizse Akar ve kokusu yoktur ve oldukça faydalıdır.

Artık kalem türünün adı olduğunu düşünsek de aslında markanın adıdır. nasıl olduHadi daha yakından bakalım.

Aslında pilot kalem dediğimizde aklımıza bir “kalem türü” geliyor ama aslında tek bir Pilot var o da aşağıda gördüğünüz marka.

Pilot kalemlerin yaratıcısı Ryosuke Namiki, 1918 yılında kurduğu bir firma ile bu buluşun temellerini atmıştır. Namiki’nin firması ilk etapta farklı bir isme sahip olsa da 1989 yılında Pilot Corporation adı altında yoluna devam etmiş ve şu anda Japonya’nın 1’inci, ABD’nin 3’üncü kalem üreticisikonumunda faaliyetlerine devam etmektedir.

1900’lü yılların başlarına kadar yazı yazmak için mürekkep ve fırça kullanan Japonlar, 20. yüzyılla birlikte özellikle tarihi anlaşmalarda zorluklar yaratan mektuplarını biraz daha kolaylaştırmaya çalıştılar. Silinmeyecek bir kaleme ihtiyacı var.

Bu durumda yazma ihtiyacı daha da artar ve Japon kalem kesiminin doğuşu bu noktada başlıyor.

Aslına bakılırsa asıl mesleği makine mühendisliği olan Ryosuke Namiki, altın çağını yaşayan dolma kalemlerden büyük ölçüde etkileniyor.

Arkadaşı Masao Wada ile Namiki Manufacturing Company adı altında ortaklık kurdu. Uzun süre kesintisiz mürekkeple yazı yazmaya olanak sağlarDolma kalem üretimine başlar.

Ayrıca denizciliğe tutkun olan bu iki ortak, ürettikleri ilk dolma kaleme denizcilik dilinde isim verdi. Kılavuz ve lider anlamına gelen pilot adını verir.ve iğne kaleminin efsanesi ortaya çıkıyor.

İlk otomatik kalemlerin atası sayılan mekanik pilot kalemler 1927 yılında üretilmeye başlandı.

1950’li yıllara gelindiğinde Pilot Pen Co. mürekkep üretiminde uzmanlaştı. akmayan mürekkepler, Dolma kalemlerin hızlı akmadığını fark etmekUcuna bir misket yerleştirmeye çalışıyor.

Bu, mürekkebin kağıt üzerinde eşit şekilde akmasını ve yayılmasını sağlar ve 1961’e kadar İlk pilot tükenmez kalemler piyasaya sürüldü.

1976 yılında roller uçlu ve sıvı mürekkepli kalemler, 1993 yılında ise jel mürekkepli roller uçlu kalemler piyasaya sürüldü. Hepimizin elinde bulunan Pilot V5 kalemleri1984 yılında üretilmeye başlandı.

Pilot kalemleri bu kadar kullanışlı ve vazgeçilmez kılan aslında mürekkepleridir.

Japonya’da 3 farklı fabrikası bulunan Pilot Pen Co.; Bunlardan biri ileri ve hassas teknolojiye sahip uçlar üretirken, Pilot Ink Co. fabrikasında mürekkep üretimi yapılmaktadır . FriXion Pilot kalemlerinde kullanılan ısıya duyarlı klasik mürekkep bu fabrikada üretilmektedir.

FriXion adı verilen bu kalemler pilot kalemler arasındadır. en son patentli teknoloji ona sahip olan kişidir. FriXion iğne kalemlerinde kullanılan ısıya duyarlı mürekkep 60 derecenin üzerinde kağıt üzerinde görünmez hale gelirken, -10 derecenin üzerinde tekrar kağıt üzerinde görülebilmektedir. Yeniden mürekkep sayesinde tekrar tekrar silip yazmak da mümkündür.

Kalem üretimi söz konusu olduğunda Hiratsuka fabrikası; Tükenmez kalem, otomatik kurşun kalem ve dolma kalemlerin tüm yan sanayi üretimini gerçekleştirmektedir.

Hiratsuka fabrikası

Ayrıca bu fabrika; Kalemin sonuna kadar kullanılmasını sağlayan mürekkep regülatörü, ultra güçlü keçe ucu, topun düşmesi durumunda formunu korur ve Sızıntıyı önleyen tungsten karbür bilyaların üretimidevam ediyor.

Yine kalemin sızdırmasını önleyen ATT sistemli ve asla hava geçirmez akıllı kapaklar, otomatik kalemlerde düşme durumunda uçların kalemin içinde kırılmasını önleyen uzun basma mekanizması ve geri çekilebilir uçlu dolma kalemlerKalem sektörüyle ilgili birçok teknoloji bu fabrikada üretiliyor.

Kaynaklar: Vikipedi, Callifabe, Pilot 1, 2

derinkuyuajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu