Ekonomi

Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminlerini artırdı

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, 2023 ve 2024 yıl sonu enflasyon tahminlerini artırdıklarını açıkladı. Yeni iddialara göre enflasyonun bu yıl yüzde 65, gelecek yıl ise yüzde 36 olacağı öngörülüyor. Bu rakamlar, bankanın yıl sonu enflasyon oranlarının 2023’te %58 ve 2024’te %33 olacağı yönündeki önceki tahminlerine göre bir artışı temsil ediyor.

Türkiye’de enflasyon, liranın zayıflaması ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın onayladığı tartışmalı faiz indirimi politikasının etkisiyle geçen yıl yüzde 85 ile son 24 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Artan fiyatlara rağmen lira üst üste üçüncü yıldır değer kaybetmeye devam etti.

Başkan Erkan, Haziran ayında göreve başlamasından bu yana Merkez Bankası’nı daha klasik bir politika yaklaşımına yönlendirdi. Bu değişiklik, Mayıs seçimlerinin ardından faiz oranlarında 2.650 baz puanlık bir artışı da içeriyor.

“Yüksek ve değişken enflasyonu kontrol etme süreci uzun ve zor olacak. Enflasyonun düşürülmesi için elimizdeki tüm araçları kullanmaya devam edeceğiz” dedi. Erkan, enflasyonun mayıs ayında yüzde 70-75’lere ulaşmasından sonra enflasyonla mücadelenin başlayacağını, enflasyonda ciddi iyileşmeler görülene kadar nakit sıkılaştırmanın süreceğini sözlerine ekledi.

Merkez Bankası’nın para politikasını sıkılaştırmaya yönelik tutarlı mesajı piyasa analistleri tarafından da kabul edildi. Bankanın mesajı hakkında yorum yapan BlueBay Asset Management kıdemli stratejistlerinden Timothy Ash şunları söyledi: “Bize güvenin, sıkılaştırma yapıyoruz ve yerel seçimlerden sonra daha fazlası yapılmalı ve enflasyon 2024 sonuna kadar %30’a düşmelidir.”

Bugün itibarıyla liranın fiyatı önceki güne göre çok az değişiklik göstererek 28,3460 seviyesinde bulunuyor. Ancak para birimi bu yıl yaklaşık %33 oranında değer kaybetti.

Geçtiğimiz perşembe günü Merkez Bankası, Eylül ayında %61,5 olan enflasyonu kontrol altına almak amacıyla siyasi faiz oranını 500 baz puan artırarak %35’e çıkarmış ve üst üste üçüncü ayda da agresif bir sıkılaştırmaya gitmişti.

Erkan’a göre enflasyondaki artış, aynı anda meydana gelen birçok büyük şoktan kaynaklanabilir. Erkan, bu şokların enflasyon üzerindeki etkisinin büyük ölçüde absorbe edildiğini ve bankanın yüzde 5’lik orta vadeli hedefini koruduğunu sözlerine ekledi.

Eski Wall Street bankacısı Erkan, Mayıs ayında yeniden seçilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Merkez Bankası başkanlığına atandı. Erkan’ın atanması, azalan döviz rezervleri ve artan enflasyon beklentileri nedeniyle zor durumda kalan ekonomiyi rahatlatmaya yönelik politika değişikliğine işaret ediyor.

Önceki Lider Şahap Kavcıoğlu’nun liderliğinde Merkez Bankası, Erdoğan’ın ekonomik programı doğrultusunda siyasi faiz oranını 2021’de yüzde 19’dan yüzde 8,5’e düşürdü. Bu atılım, liranın 2021’de %44 ve 2022’de %30 oranında zayıflamasıyla bir döviz krizine yol açtı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçmişte sıkı para politikasına yönelik eleştirilerine rağmen geçtiğimiz günlerde bu tür bir politikanın enflasyonun düşürülmesine yardımcı olacağını ifade etmişti.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka desteğiyle oluşturulmuş, tercüme edilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

haber-uluborlu.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu