Ekonomi

Nakit avans kullanımı bazı bankalarda sınırlıdır.

EBRU USTA/BLOOMBERG HT PARA VE SERMAYE PİYASALARI MÜDÜRÜ

TCMB’nin 16 Mayıs’ta yaptığı düzenleme sonrasında; Müşteri bazında kredi kartı limiti kesin olarak bir fiyatın üzerinde olanlar için bireysel kredi kartları ile yapılan nakit çekim ve ziynet harcamalarının kredi türüne göre yüzde 30 oranında teminat tesisine tabi tutulmasına karar verildi.

Yapılan açıklamada, söz konusu değişikliğin 16 Mayıs 2023 tarihinden itibaren kuyumculuk harcamaları ve nakit çekimlerde geçerli olacağı kaydedildi.

Ayrıca bu düzenleme ile bankalarda kredi büyüme oranının yüzde 3’ün üzerinde olması durumunda bu oranı aşan kredi bedeli kadar teminat tesis edilmesi şartına ek olarak, diğer ticari kredi türlerindeki aylık artışın da devam etmesi şartı aranmaktadır. yüzde 3’ün üzerinde olması gerektiği eklendi. Yüzde 3’lük oranın aşılması halinde, aşılan miktar kadar bankalarca teminat tesis edilecek.

Merkez Bankası’nın son düzenlemesinin ardından bazı bankalar ihtiyaç kredisi faiz oranından daha düşük faiz oranına sahip olan ve ihtiyaçlarını aylık yüzde 1,36 faiz oranıyla karşılayan nakit avans limitlerini kısıtlarken, bazı bankalar ise bu limitleri tamamen sıfırladı. sınırlar.

Kaynaklar, bazı bankaların prestijleri ile KMH (KMH), ek hesap veya açık hesap limitlerini de sonlandırdıklarını belirtiyor.

Diğer kredilerin faiz oranlarına göre daha düşük seviyede olan bu kredilerin kullanımı son dönemde artış gösterirken sektör temsilcilerine göre döviz ve altın alımının önüne geçilerek faiz artışının önüne geçilmeye çalışılıyor. çekilen kredilerle talep enflasyonu.

Nitekim TCMB’nin 16 Mayıs’ta yaptığı bir diğer düzenleme de kredi kartlarından kuyumculuk harcamalarının kısılmasına yönelikti. Ayrıca, TCMB’nin yüzde 3’lük kredi büyüme limitinin üzerinde kredi büyümesi gerçekleştiren bankaların büyümeyi bu limitlere çekmek için düzenlemeler yapmaları da limit kısıtlamalarında etkili oluyor.

BDDK verilerine göre Türkiye’de bireysel kredi kartı hacmi yıl başından bu yana toplamda 200 milyar TL artarak 5 Mayıs prestijiyle 644,1 milyar TL’ye ulaşırken, kredi kartlarıyla mücevherat harcamaları ise yılda 2,0 milyar TL’ye yükseldi. son haftalarda hafta.

KMH (KMH) toplam bakiyesindeki artış yılbaşından bu yana devam etmektedir. Bireysel KMH hacmi yıl başından bu yana 56 milyar TL artarak 122,4 milyar TL’ye ulaşırken, aynı dönemde taksitli ticari kredi hesaplarındaki artış 30 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. 5 Mayıs prestijiyle birlikte taksitli ticari KMH hacmi 95,3 milyar TL seviyesinde bulunuyor.

Bu hafta bankalara gelen nakit avans, kuyumcu harcamaları ve KMH/ek hesap limit sonlandırmalarının ardından TCMB’den yeni düzenleme bekleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu