İş

Türkiye-Kırgızistan İş Forumu düzenlendi

ANKARA (İGFA) – Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, iki ülke arasında ekonomik ve ticari bağlantılarda boşluklar bulunduğunu ve bunu daha üst seviyelere çıkarmak istediklerini söyledi.

Kırgızistan’ın son yıllarda büyük bir atılım ve reform sürecine girdiğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu: “Kırgızistan’da çeşitli branşlarda Türk sermayeli 500’e yakın firma faaliyet gösteriyor. Bu firmalar binlerce Kırgız kardeşimize istihdam sağlıyor. Türk müteahhitler Kırgızistan’da çalıştı. Bugüne kadar yatırım değeri 1 milyar dolar civarında olan 93 projeyi hayata geçirdik. Bu projelerle şirketlerimiz Kırgızistan’ın bağımsızlığından bu yana uyguladığı kalkınma hamlesine destek verdi. Şirketlerimizin Kırgızistan’da 1 milyar doları aşan yatırımlarından gurur duyuyoruz. Bu yeni dönemde çok daha başarılı projelere imza atacağımızı umuyorum.”

Hisarcıklıoğlu, iki ülke arasındaki 5 milyar dolarlık ticaret hedefinin gerçekçi olduğunu ve bu hedefe ulaşılacağına inandığını belirtti.

Kırgızistan’ın dost ve kardeş bir ülke olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kırgızistan’daki yatırımlarınızın boyutu sadece Kırgızistan pazarı değil. Kırgızistan’da yapacağınız yatırımlar Avrasya Gümrük Birliği sayesinde çok daha geniş bir coğrafyaya ulaşmak anlamına geliyor. Bu da demek oluyor ki 180 milyon kişiye ulaşıyoruz.” Bir pazar anlamına gelir. Üstelik Kırgızistan Çin’in komşusu. Çin pazarı göz ardı edilmemelidir. Orta ve uzun vadeli vizyonumuz mutlaka Türk Devletleri Teşkilatı bünyesinde kendi gümrük birliğimizi kurmak olmalıdır. Kırgızistan, Bağımsız Devletler Örgütü coğrafyasında Dünya Ticaret Örgütü’ne üye olan ilk ülkedir. “Son 30 yılda yeniden şekillenen Avrasya siyasi haritası, işbirliği içinde hareket etmemizi zorunlu kılıyor.”

Başkan Hisarcıklıoğlu, Kırgızistan gümrüklerinin modernizasyonuna yönelik tecrübelerini paylaşmaya hazır olduklarını belirterek, “TOBB olarak Türkiye’nin kara gümrük kapılarını modernize ederek ihracatçılarımıza önemli bir maliyet avantajı sağladık. Aynısını burada da yapmaya hazırız. Lojistik alanında da ciddi iş birliği fırsatları var, ikili ticaretin artırılması.” “Ulaşım maliyetleri düşürülmeli. Karayoluna alternatif ulaşım olanakları geliştirilmeli.” dedi.

İpek Yolu’nun yeniden canlandırılmasının yeniden önem kazandığına işaret eden Hisarcıklıoğlu, “Orta Nesil bizim için öncelikli tercihtir. Böylece Hazar, Karadeniz ve Akdeniz birbirine bağlanacak, bölgemiz daha güçlü hale gelecektir.” Küresel ekonomiye entegre. Bir diğer işbirliği alanı da Kırgızistan’ın zengin su kaynaklarıdır.” “Gerekli yatırım koşulları oluştuğunda Kırgızistan’ın hidroelektrik potansiyelini ekonomiye kazandırmak için ortak projeler geliştirebiliriz. Biz iş dünyası olarak üzerimize düşeni her fırsatta yapmaya hazır olduğumuzu söylüyoruz.” dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz konuşmasında, 6 Şubat depreminde yardıma koşan Kırgızistan’a, Kırgız halkına ve iş insanlarına teşekkür ederek, bu dayanışmanın Türk milletinin hafızasında her zaman kalacağını söyledi.

Kırgızistan’ın milli gelirinin 2023 yılında 12 milyar doları aştığını ve son üç yılda ortalama yüzde 7 oranında büyüdüğünü belirten Yılmaz, Kırgızistan’ın 2018-2040 Ulusal Kalkınma Stratejisinin hayata geçirilmesinde Türkiye’nin elinden gelen her türlü desteği vereceğini vurguladı.

“Türkiye olarak dost ve kardeş bir ülke olan Kırgızistan’a her platformda her türlü desteği vermeye devam edeceğiz.” Yılmaz, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2022’de 1 milyar doları aştığını, 2023’te yüzde 42 artarak 1,6 milyar dolara çıktığını, bu yıl 2 milyar dolar hedefine ulaşılabileceğini, orta vadede ise 5 milyar dolar hedeflendiğini belirtti.

Yılmaz, Türkiye’de Kırgız iş adamlarına özellikle yenilenebilir enerji, tarım teknolojileri, savunma sanayi ve turizm alanlarında birçok fırsat bulunduğuna dikkat çekerek, şöyle devam etti: “Karşılıklı yatırımların artması ticaretimizin gelişmesine de büyük katkı sağlayacaktır. Kardeş Kırgızistan Türkiye’de ulaşım altyapısına önemli yatırımlar yapılması gerekiyor.Telekomünikasyon, hidroelektrik, mikro karbon endüstrisi, madenler, metal ve değerli taş madenciliği, dokuma, gıda işleme, tarım ürünleri, paketleme gibi çok çeşitli yatırım fırsatları var. sanayi ve turizm olarak değerlisiniz. “Türk ve Kırgız iş insanlarımızın bu alanlarda daha fazla işbirliği yapmak ve ortaklıklar geliştirmek için cesur adımlar atmalarını tavsiye ediyor ve umuyoruz.”

Konuşmaların ardından Türkiye ile Kırgızistan iş dünyası arasında çeşitli alanlarda iş birliğine ilişkin 9 mutabakat zaptı imzalandı.

sarioglan-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu