Haber

Çevre Bakanı Özhaseki: İstanbul için yerimizde duramayız

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Marmara’da beklediğimizi bildiğimiz ve tüm bilim insanlarının işaret ettiği çok önemli bir hareketlenme var. Bu nedenle İstanbul için yerimizde duramıyoruz. ‘Ne yapabiliriz? Burada ne yapacağız, insanlarımızı güvenli evlere nasıl oturtabiliriz, İstanbul’da neler yapabiliriz? “Kentsel dönüşümün nasıl sağlanacağı konusunda tüm ekibimizle gece gündüz çalışıyoruz, fikirler üretiyoruz, hayata geçirmeye çalışıyoruz.” ileri projeler.” dedi.

Tuzla’da 5 bin 187 bağımsız bölümün temel atma ve yıkım töreninde konuşan Özhaseki, geçen yıl Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depreminde 53 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini, 14 milyon kişinin etkilendiğini hatırlattı.

Depremlerde 850 bin bağımsız bölümün yıkıldığını veya orta derecede hasar gördüğünü hatırlatan Özhaseki, “O dönemde deprem turistleri de vardı. Nüfus milyonlar olmasına ve ellerindeki kaynaklar tüm belediyelerden daha fazla olmasına rağmen sadece depreme geldiler. Deprem bölgelerine özel uçaklarla sosyal medya gruplarını ve gazetecileri getirdiler. “Selfie çekip gittiler. Onları vicdanlarıyla baş başa bırakıyoruz.” dedi.

Özhaseki, dönemin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un depremden sonra gece gündüz bölgede çalıştığını ve ilk önce boş bulduğu sağlam arazilerde inşaata başladığını kaydederek, “Aylarca orada görev yaptı. Daha sonra da orada görev yaptı. Ekibimizle devam ettik. 390 bin faydalanıcı var. “Şu anda 307 bin konut ya ihale edildi, ihale sürecinde, inşaatı tamamlanma aşamasında ya da tamamlananları yavaş yavaş teslim ediyoruz. Bu evlerin tamamını en geç bir yıl içinde teslim ederek vatandaşlarımızın huzur içinde yaşamasını sağlayacağız.” ifadelerini kullandı.

Yerinde dönüşüm yapmak isteyen vatandaşlara yönelik kampanyalar yürüttüklerini ve 1,5 milyon lira destek verdiklerini kaydeden Özhaseki, “256 bin vatandaşımız yerinde dönüşüm için bize başvurdu. Binalar bir taraftan yükseliyor. Allah’a şükür” dedi. İzin verirsek önümüzdeki ay sonuna kadar 75 bin konut teslim edeceğiz. Ardından da “Her ay 15-20 bin konut teslim etmeye devam edeceğiz. Bir yandan da köylerde çelik evler yapıyoruz. 9 büyüklüğünde de olsa bir deprem olsa o evleri yıkmayacak yapılar inşa ediyoruz Allah’ın izniyle.”

Özhaseki, yaptığı işin bazı kesimler tarafından kıskançlıkla anlatıldığının altını çizerek, “Televizyonda büyük liderler soruyor, ‘Bu evler nerede, 75 bin evi kime veriyorsunuz? Akrabalarınız mı, kendi partilileriniz mi?’ Allah bizi ıslah etsin diyorlar. Barındırdığımız insanlardan bırakın akrabayı, tek bir kişiyi bile tanımıyoruz. Deprem üzerinden siyaset yapılabilir mi? Eşi mi, çocuğu mu? Onları evlerine yerleştirirken, huzur içinde dualarını alırken bu sözler söylenebilir mi? “Ama ne yazık ki Türkiye’de siyaset böyle bir arenada yapılmaya devam ediyor.” açıklamasını yaptı.

“İstanbul’u çok hızlı bir şekilde yenilememiz ve dönüştürmemiz gerekiyor”

Depremin ülkenin en büyük gerçeği olduğunu vurgulayan Özhaseki, şöyle konuştu:

“Son yüzyılda denizlerimizde ve karalarımızda meydana gelen, yıkıcı dediğimiz büyüklüğü 6 ve üzeri olan depremlerin sayısı 232’dir. Hemen hemen her yıl büyüklüğü altıdan büyük iki veya üç yıkıcı deprem meydana gelmektedir. Kaybettiğimiz can sayısı 130 bin. Maddi kayıp milyarlarca dolar. ‘Marmara’da beklediğimizi bildiğimiz ve tüm bilim adamlarının işaret ettiği çok önemli bir hareketlenme var. Bu yüzden dayanamıyoruz. Hala İstanbul için… ‘Burada ne yapabiliriz, insanlarımızı nasıl güvenli evlere yerleştirebiliriz, İstanbul’da kentsel dönüşümü nasıl sağlayabiliriz?’ diye tüm grubumuzla gece gündüz mücadele ediyoruz. Fikir geliştiriyoruz, projeler ortaya koymaya çalışıyoruz.Marmara Denizi çevresinde 7 ilimiz var.Gayri safi milli hasılamızın yüzde 47’si bu bölgede. Milyonlarca insanımızın o bölgede iş yeri, evi, yaşamı var.Sadece bir tane var. Bu konunun analizi var. Dünyada başka çözüm yok. O çözüm kentsel dönüşümdür. 2012 yılında Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla yasa çıkardık. O günden bu yana İstanbul’da 850 bine yakın bağımsız ünite yenilendi, 400’den fazlası yenilendi. Binlercesi devam ediyor ama bunlar bizi durdurmuyor, “İstanbul’u çok hızlı bir şekilde yenilememiz, dönüştürmemiz lazım.”

Kentsel dönüşüm projelerinin hazır olduğunu ancak bu işin ikinci ayağının belediyeler olduğunu belirten Bakan Özhaseki, “Burada 13 belediyenin ismi var. Onlar çaba sarf etti. Ya temelini atıyoruz ya da yıkımını yapıyoruz. ” söz konusu.

“Algı operasyonu geçirenler var”

21 yıllık belediyecilik döneminde iz bırakmaya çalıştığını ve bunun için çalışmaya devam ettiğini kaydeden Özhaseki, “Algı operasyonu geçirenler var. Belediyeyi böyle sanıyorlar. Gördüler ki Devasa bütçelere sahip olmalarına rağmen devasa bütçeleri sadece organizasyon şirketleri, sosyal medya grupları ve sosyal medya grupları tarafından kullanılıyor.Maalesef algı operasyonları yaparak iş yapıyormuş gibi görünenler de var.Bu son dönemin modası oldu. Nasıl sanatçı gibi dururum? Hangi sözü söylesem, insanlar beni sever, hangi durumda öne çıkarım? Ne yaparsan yap geri kalanlardan. Yüzbinlerce “Yakın bir ekiple alkışlamaya devam ediyor. Bunlara kendi cebinden para harcıyorsa aferin. Yine bir şey söylemiyorum. Ama belediye bütçesinden harcıyorsa yazıklar olsun. Emin olun o büyük parayı belediye bütçesinden karşılayarak harcamaya devam ediyorlar.” dedi.

Özhaseki’nin konuşmalarının ardından kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında bazı noktalarda yıkım çalışmalarına, 13 ilçede ise eş zamanlı temel atma çalışmalarına başlandı.

Törende temel atma noktasını inceleyen Özhaseki, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Cumhurbaşkanlığı İttifakı Cumhurbaşkanlığı adayı Murat Kurum’un İstanbul’a 650 bin konutluk kentsel dönüşüm vaadiyle ilgili basın mensuplarının sorusunu yanıtladı. “Ülkemizi geleceğe hazırlıyoruz. Gittiğimiz her yerde bu gerçeği anlatıyoruz. Umuyoruz başka yerlerde de öyle olur” dedi. Millet, ancak kentsel dönüşüm kelimesini duyunca kolay sloganlara başvuranlardan hesap soracaktır. O basit slogan şu: ‘Kentsel dönüşüme değil, karlı dönüşüme karşıyız.’ Ben onlara şunu söylüyorum: “Allah rızası için kâr amaçlı dönüşüm yapmayın, yapanlara da karşı çıkın. Ama lütfen bir tane kentsel dönüşüm yapın. Engel olmayın, mahkemelere koşmayın, engel olmayın” diyorum. Hukuki çaba, anayasal hak diyerek kentsel dönüşüm.Dün beni Hatay’da engellediler, Kesildiği yerde binlerce insan öldü.Kentsel dönüşümün iyi niyetli olmayanlar tarafından engellendiği yerlerde çok insan mağdur oluyor.O yüzden biz de varız. Kentsel dönüşümü öne çıkarmaya çalışıyoruz. Doğru şeyler yapmaya çalışıyoruz. Bu iş sancılı bir iş, kolay bir iş değil. Bunu yapabilecek bir ekiple hep birlikte çalışıyoruz. “Biz kol kola girerek İstanbul’a hizmet edeceğiz.” kol.” sözlerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu