Haber

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: Yüksek mahkemeler arasında üstünlük ilişkisi yok

DUVAR – Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, TİP Milletvekili Can Atalay hakkında “hak ihlali” kararı veren Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında Yargıtay’ın suç duyurusunda bulunmasına ilişkin, “Anayasa Mahkemesi’nin kararları herkes için bağlayıcıdır” dedi. Adliye mahkemelerince verilen kararların son inceleme mercii Yargıtay’dır.” “Yüksek mahkemeler arasında herhangi bir üstünlük ve üstünlük ilişkisi yoktur” yorumunu yaptı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, ATGV Antalya Hakim Evinde düzenlenen Yargı Teşkilat Toplantısına katıldı.

Yargıtay’ın Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında ilk kez suç duyurusunda bulunmasını değerlendiren Tunç, şunları söyledi:

“Anayasa’da birbiriyle çelişen birçok madde var. Kanun koyucunun iradesi dışında uygulanan veya uygulanmayan maddeler var. Evet, Anayasa Mahkemesi’nin kararları herkesi bağlar. Kararların son inceleme yetkisinin de olması unsuru var. Adliye mahkemeleri tarafından verilenler Yargıtay’dır. Yüksek mahkemeler arasında üst ve astlar arasında herhangi bir ilişki yoktur.”

“Sorunun çözümü, yeni bir anayasa yapılarak çelişkilerin giderilmesidir. Anayasa değişikliği yapılmadan sorunun kalıcı olarak çözülmesi mümkün değildir. Partilerimizin ve TBMM’deki grup ve milletvekillerimizin artık bu konuda duyarlı olacağına yürekten inanıyorum. Bizim TBMM’de oturma hareketine değil, çalışma hareketine ihtiyacımız var.

Sayın Cumhurbaşkanımıza yönelik uygunsuz ifadeleri kabul etmemiz mümkün değildir. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Sorunlar hukuk çerçevesinde çözülebilir. Ancak birisi farklı bir boyuta götürülmek istiyorsa, farklı bir niyet söz konusudur. “Bu sorun hukuk çerçevesinde çözülecektir.”

Ne oldu?

Gezi Parkı davasında 18 yıl hapis cezasına çarptırılan Can Atalay, 14 Mayıs’ta yapılan 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nde TİP’ten milletvekili seçildi. Milletvekili seçildiği için tahliye edilmesi” talebi Yargıtay 3. Ceza Dairesi tarafından reddedildi. Yasama dokunulmazlığı kazandığı gerekçesiyle yargılamanın ertelenmesi talebinin reddedilmesi nedeniyle “seçilme ve siyasi faaliyette bulunma” hakkının ihlal edildiği iddiasıyla Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yapıldı. milletvekili seçildiği ve tahliye talebinin reddedilmesi nedeniyle “kişi hürriyeti ve güvenliği” hakkının ihlal edildiği öğrenildi.

Süreç devam ederken Yargıtay 3. Ceza Dairesi Can Atalay’a verilen 18 yıl hapis cezasını onadı. Başvuruyu kabul eden Anayasa Mahkemesi, 25 Ekim’de oy çokluğuyla Can Atalay’ın “seçilme hakkı” ile “kişi hürriyeti ve güvenliği” haklarının ihlal edildiğine karar verdi. Anayasa Mahkemesi’nin kısa kararı, Gezi davasını gören ve kararı veren İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Milletvekili Can Atalay hakkında “hak ihlali” olduğuna karar veren kararını değerlendirirken tarihe geçecek bir karar verdi. Türk Personel Partisi’nin (TİP) serbest bırakılmasının gerekli olduğu belirtildi. Yargıtay, Anayasa Mahkemesi kararına rağmen Atalay’ın tahliyesini reddederken, hak ihlali kararı veren Anayasa Mahkemesi üyelerinin yetkilerini aştığını belirtti. Yargıtay ayrıca Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına da karar verdi. (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu