Ekonomi

Havran Narı Lezzetiyle Büyük İlgi Görüyor

Kaz Dağları ile Madra Dağları arasındaki ovada yetiştiriciliği yapılan Balıkesir’in Havran ilçesinde üretilen narlar lezzetiyle büyük ilgi görüyor.

Verimli toprakları, Kaz Dağları’nın havası ve Madra Dağları’nın suyunun buluştuğu Havran ilçesi, coğrafi işaretli Havran Kara İnciri ve Havran Mandalinasına ev sahipliği yapıyor. İlçe aynı zamanda Kuzey Ege’nin en büyük zeytin üretim merkezlerinden biri olarak tanımlanıyor.

Verimli topraklara sahip Havran’da şu anda ilçede yetişen nar ağaçlarının hasadı yapılıyor. Yaklaşık 500 dönümlük alanda gerçekleştirilen nar hasadı tüm hızıyla devam ediyor. Rengi, büyüklüğü ve tadıyla dikkat çeken Havran Narı günlük olarak toplanıp İzmir, İstanbul, Bursa ve Trakya’daki marketler aracılığıyla satılıyor.

Havran Narının pazarlarda büyük talep gördüğünü belirten Havran Belediye Başkanı Emin Ersoy, “Havran Narı, Havran topraklarında yetişen bir tarım ürünüdür. Narımız nemli ortamlarda ve kaliteli topraklarda yetiştiği için ilçemizde oldukça sevilen bir nardır. Deve dişli nar çeşidiyle pazarlarda.Şu anda “Hasat zamanı. Hasadımız devam ediyor. Ovalarımızda, meyve bahçelerimizde ve sulak alanı olan tüm kırsal mahallelerimizde nar yetiştiriciliği mevcuttur” dedi.

Havran Tarım ve Orman Bölge Müdürü Mehmet Emre Çakan, ilçede 21 bin civarında nar ağacı bulunduğunu belirterek; “Nar, bölgemizde üretilen vazgeçilmez meyve gruplarından biridir. Ürünlerimiz şu anda hasat döneminde yaklaşık 3 veya 4 çeşit olup Hicaz, Kuzu Kızı, Deve Kızı ve Kara Nar olarak anılmaktadır. İlçemizde yaklaşık olarak yaklaşık 3-4 çeşit bulunmaktadır. 182 dönüm arazinin kapalı bahçe şeklinde olduğunu, bunun dışında “Yöre halkımız bahçelerinin kenarlarını nar olarak kullandığı için bu 500 dönüme kadar çıkabiliyor. Toplamda 21 bin civarında ağacımız var” dedi. – BALIKESİR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu