Haber

Biden, ofisinde “gizli belgeler” bulunca şaşırdığını ve içeriğini bilmediğini söyledi

YENİ ABD Lideri Joe Biden, bireysel ofisinde “gizli belgeler” bulunduğunu öğrendiğinde şaşırdığını ve belgelerin ne içerdiğini bilmediğini, gereğini avukatlarının yaptığını belirtti.

Biden, Meksika Devlet Lideri Andres Manuel Lopez Obrador ve Kanada Başbakanı Justin Trudeau, North American Presidents Hill kapsamında halka açık toplantı için geldikleri Meksika’nın başkenti Mexico City’de ortak basın toplantısı düzenledi.

Washington’daki Penn Biden Diplomasi ve Küresel Etkileşim Merkezi’ndeki kişisel ofisinden çıkan gizli belgelere atıfta bulunan Biden, avukatlarının söz konusu belgeleri kapalı bir kutuda bulduğunu söyledi.

Biden, avukatlarının “üzerlerine düşeni yaptıklarını” belirterek, durumu Ulusal Arşiv ve Belgeler İdaresi’ne (NARA) bildirdik.

“O daireye götürülen belgeler arasında devlet kayıtlarının da olduğunu öğrenince şaşırdım ama belgelerin içeriğini bilmiyorum.” Biden, avukatlarının kendisine belgelerle ilgili soru sormamasını tavsiye ettiğini söyledi.

Biden, kutuların arşiv ofisine teslim edildiğini belirterek, sürecin kısa sürede bitmesini umduğunu ifade etti.

Kuzey Amerikalı liderlerden işbirliği mesajı

Joe Biden, Kuzey Amerika ülkeleri olarak ABD, Kanada ve Meksika’nın işbirliğinde karşılaşılan güçlükleri aşmayı hedeflediklerini belirterek, ortak gündemlerinin Kuzey Amerika’yı ekonomik olarak dünyanın en müreffeh, rekabetçi ve güçlü bölgesi tutmak olduğunu söyledi.

Biden, ABD’ye yasa dışı yollardan gelmeye çalışan göçmenlerin geri dönüşünü kabul ettiği için Meksika Eyalet Lideri Obrador’a teşekkür etti, sınır güvenliği ve göçmenlerin durumunu iyileştirmek için birlikte çalışacaklarını vurguladı.

Kanada Başbakanı Trudeau, üç ülkenin gayri safi yurtiçi hasıla toplamının Avrupa Birliği’nden (AB) daha fazla olduğuna dikkat çekerek, ekonomik büyümeye birlikte işaret etti.

Eski ABD Başkanı Donald Trump dönemine atıfta bulunan Trudeau, üç ülkenin ortaklığının birkaç yıl önce sorgulandığını söyleyerek, bugün serbest ve adil ticaretle birlikte daha güçlü olduklarının altını çizdi.

Meksika Devlet Başkanı Obrador da Biden’ın uzun süredir sınıra duvar örmeyen ilk ABD lideri olduğunu söyleyerek kendisine teşekkür etti.

Öte yandan Meksika’nın güneydoğusunda rastgele bir göç merkezi kurmayı planlamadıklarını kaydeden Obrador, mülteciler için sağlık ve gıda yardımı yapacaklarını duyurdu.

Obrador, üç ülkenin ortasında kalan mülteci krizinden ekonomiye, iklim sorunlarından güvenliğe kadar pek çok konuda üç ülke arasında iş birliği mesajını yineledi.

ihsaniye-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu