Haber

BM 75. Genel Kurul Başkanı Bozkır: “Türkiye’siz NATO olmaz”

Birleşmiş Milletler (BM) 75. Genel Kurul Başkanı Volkan Bozkır, Türkiye’nin NATO’nun en büyük ordusuna sahip ülkesi olduğunu belirterek, “Türkiye’siz NATO olmaz, çünkü Türkiye Boğazlar’ı kontrol eder” dedi. söz konusu. ???????

İstanbul’da düzenlenen TRT World Forum 2022 kapsamında “Geleceği Şekillendirmek: Belirsizlikler, Gerçekler ve Fırsatlar” başlıklı panel düzenlendi.

Moderatörlüğünü gazeteci Andrea Sanke’nin yaptığı panele BM 75. Genel Konsey Lideri Volkan Bozkır, eski Romanya Başbakanı Victor Ponta, Ruanda Dışişleri Bakanı Vincent Biruta, ABD’nin Siyasi ve Askeri İşlerden Sorumlu eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Mark T. Kimmitt ve AB Türkiye katıldı. . Delegasyon Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut.

Bozkır burada yaptığı konuşmada son dönemde dünyanın Kovid-19 salgını ve Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı gibi zorluklar yaşadığını belirterek, “Ancak Rusya-Ukrayna savaşı küresel bir enerji ve gıda krizine neden oldu. Yeni bir krizden bahsediyoruz. dünya düzeni, ancak BM başta olmak üzere Rusya-Ukrayna krizinde siyasi olarak başarılı olamadı.” değerlendirmesini yaptı.

Rusya-Ukrayna savaşında bir gerçekle yüz yüze olunduğuna işaret eden Bozkır, NATO’nun ABD merkezli olduğunu belirterek, “Türkiye’siz NATO olmaz çünkü Türkiye Boğazları kontrol ediyor. Cumhurbaşkanı tarafından etkin bir diplomasi yürütülüyor. Erdoğan, Tahıl koridoru anlaşması ve esir mübadelesiyle ilgili, “Türkiye sayesinde her şey gerçekleşti. Türkiye NATO’nun en büyük ordusuna sahiptir ve bu gözden kaçırılmamalıdır.” dedi.

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Meyer-Landrut, bölgesel ve küresel etkileri olan bir savaş içinde olduklarını ve bunun kabul edilemez olduğunu belirterek, “Ukrayna’nın toprak bütünlüğü Rusya tarafından ihlal edilemez” dedi. ifadesini kullandı.

Enerji maliyetlerinin arttığını vurgulayan Meyer-Landrut, enerji maliyetlerindeki artışın sebebinin Rusya olduğunu iddia etti.

Meyer-Landrut, Rusya’nın enerjiyi siyasi bir araç olarak silah olarak kullandığını belirterek, şöyle devam etti:

“Avrupa da Rusya’ya bağımlılığını azaltarak temiz, sürdürülebilir ve bağımsız enerjiye geçişi hızlandırmaya çalışıyor. Gıda alanında da Rusya aynı şekilde Ukrayna limanlarını bloke etti. Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın girişimleriyle bir tahıl koridoru anlaşmasına varıldı.Bu sorunlar Rusya’nın neden olduğu ve Avrupa’nın 11 Eylül’ü olan bu savaş, Avrupa güvenlik düzenini zedeliyor.”

“Avrupa’da sıcak bir savaş olabilir ama Pasifik’te de bir soğuk savaş var”

ABD’nin Siyasi ve Askeri İşlerden Sorumlu eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Kimmitt, Avrupa’da sıcak bir savaş yaşandığına ancak asıl yeni soğuk savaşın Pasifik’te olabileceğine işaret ederek, “Çin ile ABD arasında ideolojik ve ekonomik bir savaş var. ABD ve müttefikleri Bölgedeki askeri varlığını artırma Avrupa’da sıcak bir savaş olabilir ama Pasifik’te de bir soğuk savaş var.” ifadeleri kullandı.

Ruanda Dışişleri Bakanı Biruta, BM sistemine atıfta bulunarak, teşkilat içinde zafiyetler olduğunu ancak bu boşlukların doldurularak gerekli değişikliklerin yapılması gerektiğini vurguladı.

BM’nin içinde yaşadığımız dünyayı yansıtmasının sağlanması gerektiğine dikkati çeken Biruta, “Dünyadaki her ülke ve bölgenin eşit şekilde temsil edilmesi gerekiyor. Afrika yalnız bir ülke olarak görülmemeli ve kendi tercihini yapabilmeli.” her alanda ortaklarımız var.” değerlendirmesini yaptı.

Eski Romanya Başbakanı Ponta ise Avrupa’da insanların hala birinci, ikinci ve üçüncü sınıflara ayrıldığını belirterek, Avrupa’nın Ukrayna’dan gelen mültecilere iyi, Ortadoğu’dan gelenlere ise kötü davrandığını hatırlattı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu