Yaşam

Bugün Türkleri Çocuklarınıza Örnek Verebilirsiniz: Mühendis Galip Ulsoy

Çocuklarınıza örnek gösterebileceğiniz Türkler dizisinde her gün bir biyografi ile karşınızda olacağız. Bu biyografilerde nispeten daha az bilinen ancak uluslararası üne sahip kişilere yer vermeyi planlıyoruz. Bu konuda önerilerinizi bekliyoruz. İçeriğimizin bugünkü dünyaca ünlü konuğu: kazanan Ülsoy

1950 yılında Zonguldak’ta dünyaya gelen Galip Ulsoy’un ailesi 1957’de ABD’ye göç etmiş ancak 1963’te yurda dönmüştür. Ulsoy, ortaokulu İngiliz Erkek Lisesi’nden, liseyi 1969’da Robert Kolej’de tamamlamıştır.

Yüksek öğrenim için ABD’ye giden Ulsoy; Swarthmore College’dan Mühendislik alanında lisans, Cornell Üniversitesi’nden Makine Mühendisliği alanında yüksek lisans ve Berkeley Üniversitesi’nden doktora derecesine sahiptir.

Ulsoy, doktora tezini ünlü Amerikalı mühendis Profesör C. Daniel Mote, Jr. ile istişare ederek tamamladı. Şerit Testere Bıçaklarının Titreşimi ve Kararlılığıüzerine yazar.

1980-2001 yılları arasında Michigan Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde çalışan ve bu bölümü 3 yıl yöneten Ulsoy, 1996-2016 yılları arasında Ford’da Üretim Profesörü olarak çalıştı. 2016 yılında emekli oldu.

Amerikan Otomatik Kontrol Konseyi’ne başkanlık eden Ulsoy, Ground Robotic Reliability Center’ın kurucu direktörü ve Michigan Üniversitesi’ndeki NSF Yapılandırılabilir Üretim Sistemi Mühendisliği Araştırma Merkezi’nin Kurucu Direktör Yardımcısıdır.

Ulusoy’un çalışma alanları dinamik ve kontrol, üretim otomasyonu, mekatronik, otomotiv ve yeniden yapılandırılabilir sistemlerdir.

İleri kontrol teorisinden üretim sistemlerine kadar olan yöntemleri ilk uygulayan araştırmacılardan biri olan Ulusoy, bugün otomotiv sektörü gibi birçok sektör için yol göstericidir. Aldığı derece ve ödüllerden bazıları şunlardır:

  • – Albert M. Sargent İlerleme Ödülü, İmalat Mühendisleri Derneği, 2007.

  • – TÜBİTAK’tan (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu) Özel Ödülü, Türkiye Cumhurbaşkanı, 2012.

  • – ASME ve Pi Tau Sigma’dan Charles Russ Richards Anma Ödülü, 2013.

  • – Hideo Hanafusa Esnek Otomasyonda Üstün Araştırmacı Ödülü, Uluslararası Esnek Otomasyon Sempozyumu, Awaji Adası, Japonya, 2014.

  • – Richard E. Bellman Control Legacy Ödülü ‘Mekanik sistemlerin, özellikle imalat ve otomotiv sistemlerinin dinamikleri ve kontrolünde endüstriyel etkiye sahip çığır açan araştırma katkıları için’, American Automated Control Council, 2020

3 ABD ve 1 Avrupa patentinin mucidi olan ve 370’den fazla yayınlanmış makalesi bulunan Galip Ulsoy, Michigan’da hayatını sürdürüyor.

İyi ki topraklarımız var, böyle bir mühendisimiz var! yarın görüşürüz çocuklar!

Onu dinlemek isterseniz:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu