Ekonomi

İthalat ve dış ticaret açığı 2023’te azaldı

Bolat, X sosyal medya platformunda yaptığı paylaşımda, Türkiye’nin ithalatının 2023 yılında 2022 yılına göre yüzde 1 azalarak 361,8 milyar dolara ulaşacağını hatırlattı.

Aynı dönemde dış ticaret açığının yüzde 3,2 oranında azaldığını belirten Bolat, geçen yılın ağustos ayından bu yana dış ticaret politikasında alınan önlemlerin etkisiyle ithalatın yıllık bazda düşüş eğilimine girdiğini belirtti. Bolat, Temmuz 2023’ten sonra ihracatın ithalatı karşılama oranının istikrarlı bir şekilde arttığına, Aralık 2023’te ise bu oranın yüzde 79’a yükseldiğine dikkat çekti.

Bolat, proaktif ithalat tedbirleri ve aktif savunma araçlarıyla 197 tedbiri hayata geçirdiklerini, 52 soruşturmanın ise devam ettiğini belirtti.

“77 soruşturmayı sonuçlandırdık”

Bolat, Bakanlığın demir çelik, dokuma, hazır giyim, petrokimya, kağıt ve güneş paneli başta olmak üzere çeşitli sektörlerdeki firmaları korumak amacıyla 161 anti-damping, 11 savunma tedbiri ve ithalatın etkisizliğine karşı 77 tedbire ilişkin soruşturmayı sonuçlandırdığını belirtti. haksız rekabetten ve kayıplardan. Devam ettiğini belirtti.

Bolat, ithalattaki düşüşün uluslararası enerji fiyatlarındaki düşüş ve geçen yılın ikinci yarısında altın, otomotiv, çelik, tekstil ve hazır giyim gibi ürünlerin ithalatında haksız uygulamalara karşı alınan tedbirlerden kaynaklandığını vurguladı.

Üretici ve ihracatçı kollarının ihtiyaçları doğrultusunda ticarette aktif savunma politikası araçları ve dinamik vergi politikalarıyla birçok ek ürüne ek koruma sağladıklarını ve buna göre 2024 ithalat rejimini güncellediklerini belirten Bolat, şöyle konuştu:

“Yerli üreticilerimizi ve dolayısıyla ihracatımızı haksız rekabete ve ithalattan kaynaklanan zararlara karşı korumak amacıyla, uluslararası kurallara uygun olarak ticaret politikası savunma araçlarını aktif olarak kullanmaya, ülkemizde üretim ve istihdamı ön planda tutmaya devam edeceğiz. Ticaret Bakanlığı olarak; Haksız uygulamalara karşı aldığımız önlemleri, üreticilerimizi ve ihracatçılarımızı destekleyen aktif bir savunma politikasını uygulamaya devam edeceğiz.” “Araçlarımızı ve buna göre güncellenen ithalat rejimimizi 2024 yılında da aktif olarak kullanmaya devam edeceğiz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu