Teknoloji

İsrail’in yapay zeka oyunu! Sahte kamp ve hastane saldırısı yalanları ortaya çıktı!

Ortadoğu’da İsrail ile Filistin arasında yaşanan yıkıcı savaşın ardından dijital ortam, yapay zeka yardımıyla oluşturulan bir dizi görüntü ve görselle doldu taştı. Bu fotoğraf ve görsellerin bir kısmının yapay zeka tarafından üretildiği hızlı bir şekilde tespit edilebiliyor ancak birçoğunun yapay zeka tespit yazılımları tarafından dahi tespit edilemediği görülüyor.

Kaos yaratan bu görüntülerden biri de çatışmaların ilk günlerinde ölen bir çocuğun yanmış cesediydi.

İlk başta birçok kişi bu görüntünün yapay zeka tarafından oluşturulduğunu düşündü ancak uzmanlar daha sonra bunun muhtemelen sahte bir sahne olmadığını söyledi.

İSRAİL YAPAY ZEKA İLE GEÇERSİZ SIĞINMA KAMPLARI OLUŞTURDU

Ancak başka bir uydurma görsel viral hale gelerek ciddi bir kafa karışıklığına neden oldu ve yanlış bilgi endişelerini artırdı. Bu fotoğraf, yerinden edilmiş İsrailliler için kıyıda kurulan İsrail kamplarını gösteriyordu.

Ancak sahneyi inceleyen uzmanlar, görüntünün sahte olduğunu ve yayılma modeli algoritması kullanılarak oluşturulduğunu bildirdi. Videoda İsrail’in sözde yerinden edilmiş vatandaşları için yardım kampları kurarak mağdur rolü oynadığı görülüyor.

Fotoğraf birkaç X kullanıcısı tarafından yeniden paylaşıldı ve X’in topluluk notları olmadan platformda kaldı.

BİNDEN FİLİSTİNLİ’NİN ÖLDÜĞÜ HASTANE SALDIRISININ SUÇUNU HAMAS’A YÜKLEMEK İSTEDİ

İsrail’in Gazze’deki Baptist Hastanesi’ndeki katliamın sorumluluğundan kaçmak için yayınladığı ses kaydı uzmanlar tarafından şüpheyle karşılanırken, Tel Aviv’in savaş zamanlarında İsrail hükümetine özgü propaganda ve dezenformasyon taktiklerini artırdığı belirtiliyor.

Netanyahu olaydan kendi ordusunun sorumlu olduğunu söyledi.

Ordu, Gazze’deki patlamadan önce Hamas’ı sorumlu tuttuğunu, Filistin İslami Cihad (PIJ) grubu tarafından fırlatılan roketin yanlış ateşlendiğini iddia etti ve bunun ses kayıtlarını yayınladı. Ancak İsrail’in kendi ordusundaki kişiler olayın sorumlusunun birçok masum insanın katili Netanyahu olduğunu belirtti.

Hastane saldırısının hemen ardından İsrail hükümeti tarafından bir ses kaydı paylaşıldı. İki Hamas görevlisi arasında Filistin İslami Cihad’ın (PIJ) potansiyel sorumluluğunu tartışan bir telefon görüşmesine ait olduğu iddia edilen bir İsrail kaydı şüpheyle karşılandı.

İsrail ordusunun Arapça sözcüsü Avichay Adraee, sosyal medya platformunda yaptığı açıklamada şunları söyledi: “eski bir Hamas aktivisti”Ve Gazze Şeridi sakinidedi ki.

SES KAYITININ YAPAY ZEKA İLE OLUŞTURULDUĞU KANITLANDI

British Channel 4 News Çarşamba günü Hamas’ın kayıtlara geçtiğini bildirdi. “açık bir uydurma” olarak değerlendirdiğini söyledi. Ayrıca İsraillilerin paylaşımı kaldırmayarak insanları yanıltmaya devam ettiği görüldü.

Ayrıca kayıtta PIJ için kullanılan isim konusunda da şüphe uyandırdı. Grubun “el-Cihad el-İslami” veya İslami Cihad olarak anıldığını ancak Gazze’deki insanların bu adı tam olarak kullanmadığını söyledi. Bunun yerine gruba sadece “el-Cihad” (Cihad) adının verildiği belirtildi. Yani ses kaydının tamamen uydurma olduğu kanıtlandı.

Ayrıca Hamas’ın son derece dikkatli olduğu ve konuşmalarda hedeflerini bu kadar kolay dile getiremedikleri ifade edildi.

Arama sırasında ajanlardan biri hastanenin yerini sordu ancak The New Arab’a konuşan Gazzeli gazeteci, herkesin sağlık tesisinin adını ve yerini bildiği için böyle bir soru sormanın mantıksız olduğunu söyledi.

KAYNAK: HABER7

marmaraereglisihaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu