Ekonomi

İsveç’te faizler 14 yılın zirvesinde

İsveç Merkez Bankası Riksbank, borçlanma maliyetlerini 75 baz puan artırdı ve İsveç iktisadı için derinleşen bir resesyon öngörmesine karşın enflasyonu dizginlemek için daha fazla sıkılaştırmaya muhtaçlık olduğunun sinyalini verdi.

Merkez Bankası Lideri olarak sonuncu kararında Stefan Ingves ve meslektaşları, siyaset faiz oranını 2008’den bu yana en yüksek seviye olan yüzde 2,5’e yükseltti. Artış kararı birçok ekonomistin varsayımlarıyla uyumlu gerçekleşti. Yetkililer gelecek yıl tüketici fiyatları için kestirimlerini yükseltirken üretime yönelik görünümlerini düşürdüler.

Riksbank’tan yapılan açıklamada, “Projeksiyonlar, politika faizinin muhtemelen gelecek yılın başında daha da artırılacağını ve ardından yüzde 3’ün biraz altına ineceğini gösteriyor. Mevcut yüksek enflasyonun kalıcı hale gelme riski ve para politikasının enflasyonun düşmesini sağlayacak şekilde hareket etmesi hala çok önemli” sözleri kullanıldı.

Faiz artışı beklentilerin üstünde enflasyon sonrasında geldi

Faiz artışı, farklı çeşitte mal ve hizmet fiyatlarının beklenenden daha süratli bir formda yükseldiğini gösteren bilgiler sonrasında geldi. Bu durum İsveç’i, yetkililerinin daha fazla sıkılaştırmayı beklerken bile açıkça kabul etmeye istekli oldukları ekonomik acı miktarı açısından öne çıkarıyor.

Riksbank’ın izlediği agresif para siyaseti, her ikisi de bu haftanın başlarında mali kararlarda kararlı bir duruş sergileyen Yeni Zelanda’dan İzlanda’ya kadar global muadilleriyle uyumluluk gösteriyor.

Ana enflasyon göstergesi 30 yılın tepesine çıktı

İsveçli siyaset yapıcıların, hassas bir devirde fiyat artışlarını dizginleme zorluğuyla karşı karşıya olduğu belirtiliyor. Enflasyon, elektrik fiyatlarının ölçülü hale gelmesiyle Ekim ayında yavaşlamış, lakin ana göstergelerden biri 30 yılın en yüksek düzeyine yükselmişti. Bu ortada, fiyat görüşmelerinin gelecek yılın başlarında bir referans fiyat muahedesine varması planlanıyor.

Yetkililer, daha şahin bir reaksiyon gerektiren alternatif bir senaryoya atıfta bulunarak, “Enflasyon fiyat ve ücret oluşumunda yerleşik hale gelirse, güçlü bir para politikası tepkisi gerekli olacaktır” ikazında bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu