Haber

İtalya’da göçmenleri kurtaran STK gemilerinin faaliyetlerine ilişkin düzenleme yasalaştı

İtalya’da sağcı koalisyon hükümetinin hazırladığı ve Akdeniz’de düzensiz göçmenleri kurtaran sivil toplum kuruluşunun (STK) gemilerinin faaliyetlerine yeni kurallar getiren yönetmelik hayata geçti.

Giorgia Meloni liderliğindeki sağcı koalisyon hükümetinin 1920’lerin başında kanun hükmünde kararname olarak uygulamaya başladığı, kamuoyunda “STK yasası” olarak bilinen yönetmeliğin yasalaşması için gerekli meclis süreci. STK’lar ve uluslararası kuruluşların sert tepki gösterdiği yıl tamamlandı.

Geçen hafta parlamentonun alt kanadı olan Temsilciler Meclisi’nde onaylanan yasa tasarısı, bugün iktidar partileri tarafından üst kanat Senato’nun genel kuruluna sunuldu.

Senato’da yapılan oylama sonucunda 61 ret oya karşılık 84 evet oyu ile düzenleme hayata geçti.

TBMM’nin her iki kanadı tarafından da onaylanan yönetmelik, denizde kurtarma operasyonu yürüten gemilerin bayrak devletinin bilgi talebine cevap veriyor, resmi makamlardan izin alıyor, kurtarma operasyonunu gerçekleştirecek gemi gerekli güvenli seyrüsefer için uygun koşullar, göçmenlerin uluslararası savunma taleplerinin gemide toplanması, gemilerin kurtarma operasyonu sonrasında hızlı bir şekilde güvenli bir liman talep edilmesi ve tahsis edilen limana tahliye işleminin gecikmeksizin gerçekleştirilmesi gibi konuları öngörür. Yönetmelikte bunlara uymayan STK gemilerinin kaptanlarına 10 bin ile 50 bin avro arasında idari para cezası verilmesinin yanı sıra, mükerrer ihlallerde gemiye el konulması da yer alıyor.

Söz konusu düzenleme yasalaşmadan önce Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, merkezi Strasbourg’da bulunan Avrupa Konseyi ve bazı Alman milletvekilleri tarafından sert eleştirilere maruz kalmış ve geri çekilmesi yönünde çağrılar yapılmıştır.

İtalyan hükümeti ise bu düzenlemenin düzensiz göç akımlarının önlenmesine ve kamu güvenliğine katkı sağlayacağı yönündeki eleştirilere karşı savundu.

STK gemileri için tartışmalı düzenleme

İtalya’da Meloni liderliğindeki sağcı koalisyon hükümeti, Akdeniz’de düzensiz göçmenleri kurtaran STK’ların faaliyetlerine yeni kurallar getiren yönetmeliği 2 Ocak’ta Resmi Gazete’de kanun hükmünde kararname olarak uygulamaya başladı.

Kanun hükmünde kararnamenin yasalaşması için gerekli olan meclis onay süreci geçen hafta ve bugün yapılan oylamalarla tamamlandı.

Bu kanun hükmünde kararnameyi açıklayan Başbakan Meloni, “İnsan kaçakçılarına mekik olması yeterlidir” dedi. ifadesini kullanmıştı.

STK’lar ve bazı muhalif çevreler de kararnamenin STK’ların Akdeniz’deki operasyonlarını engellemeyi ve dolayısıyla kurtarma operasyonlarını amaçladığını savundu.

Tüm bunların ortasında, 2022’de ya denizde kurtarılan ya da denizi geçmeyi başaran yaklaşık 104.000 sistematik olmayan göçmen İtalya’ya gelmişti. Basında yer alan haberlere göre bunların yaklaşık yüzde 14’ü STK gemileri tarafından kurtarılan göçmenlerdi.

sirvan-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu