Haber

Üsküdar Belediyesi’nin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Ramazan etkinliğinin iptali için açtığı dava reddedildi.

İstanbul 8. İdare Mahkemesi, AK Partili Üsküdar Belediyesi’nin, CHP’li İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Ramazan etkinliklerinin iptali için açtığı davayı “kamu düzenini etkileyeceği” gerekçesiyle reddetti.

Üsküdar Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) 23 Mart-21 Nisan tarihleri ​​arasında Mimar Sinan Meydanı’nda düzenleyeceği “Geleneksel Ramazan Etkinlikleri”ni engelleyerek, İBB ekiplerinin Ramazan hazırlıklarına müdahale etti. Üsküdar Belediyesi polisi ile İBB polisi 21 Mart’ta Mimar Sinan Meydanı’nda karşı karşıya gelmiş, İBB’nin kurduğu sahne malzemeleri kimliği belirlenemeyen kişilerce gasp edilmişti.

Üsküdar Belediyesi konuyu yargıya taşıdı; Ramazan etkinliğinin yapılacağı yerin hemen yakınında hastane, çok sayıda iş yeri, konut ve kütüphanenin bulunduğunu, bölgede araç ve insan sirkülasyonunun yoğun olduğunu iddia etti. Üsküdar Belediyesi, “kamu düzenini etkileyeceğini” öne sürerek ramazan etkinliğinin iptalini talep etti.

İBB: ÜSKÜDAR BELEDİYESİ SAHTE BELGELERLE MAHKEMEYE BAŞVURDU

İBB ise faaliyetleri yasaklama yetkisinin vali veya kaymakamda olduğu, yapılacak etkinliğin manevi iklimine uygun etkinlik ve programlarla gerçekleştirileceği gerekçesiyle davanın reddedilmesi gerektiğini savundu. Ramazan ayında yaya ve araç trafiğine ilişkin her türlü tedbirin alınacağı belirtildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden 22 Mart’ta yapılan yazılı açıklamada, Üsküdar Belediyesi’nin geçersiz belgelerle mahkemeye başvurarak yürütmenin durdurulması kararı verildiği belirtildi.

Açıklamada, “Üsküdar Belediyesi, yetkisi olmadığı halde İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin ramazan hazırlıklarına müdahale etti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Dairesi Başkanlığı her yıl olduğu gibi Üsküdar Kaymakamlığı’na resmi yazıyla bilgi verdi. Konser olmadı. Konser yapılmadı.” Ramazan etkinliklerinde planlama yapıldığı ve elektronik imzalı resmi yazıda ‘konser’ kelimesi kullanılmamasına rağmen daha sonra “Üsküdar Belediyesi imzasız, sahte belgeyle mahkemeye başvurdu.”

MAHKEME: DAVACI ZATEN BELEDİYE MEYDANI’NDA FAALİYET GÖSTERİYORDU

ANKA Haber Ajansı’nın haberine göre, İstanbul 8. İdare Mahkemesi, kararını 15 Aralık 2023’te verdi. Mahkeme, Üsküdar Belediyesi’nin Ramazan etkinliğinin iptal edilmesi talebini reddetti. Kararda şu değerlendirmeler yapıldı:

“Anlaşmazlıkta, davacı Belediye tarafından Yunus Emre Hastanesi’nin Üsküdar Mimar Sinan Meydanı’na 50 metre mesafede yer aldığı, meydana yakın çok sayıda konut, iş yeri ve kütüphanenin bulunduğu, meydanda yaya ve araç trafiğinin yoğun olduğu belirtildi. Etkinliğin yapılacağı alanda vatandaşların olaylar nedeniyle oluşacak gürültüden olumsuz etkileneceği belirtildi. “Öte yandan davacı belediyenin söz konusu meydanda daha önce faaliyet gösterdiği de görülüyor.”

‘DAVAYA İLİŞKİN PROSEDÜRDE HUKUKA UYGUNLUK YOK’

“Bu durumda yukarıda belirtilen mevzuat kararları doğrultusunda büyükşehir belediyesinin yerel ortak ihtiyaçları karşılamaya yönelik sosyal ve kültürel faaliyetler düzenlemesi mümkündür, manevi iklime uygun program ve faaliyetler düzenlenmesinde kamu yararı vardır. Ramazan ayı boyunca etkinliğin içeriği söyleşi ve tiyatrodan oluşmakta olup bunun dışında etkinlik alanına yemek standları yerleştirilebilir. bu olay davacı belediyenin iddia ettiği olumsuz sonuçlara yol açmamaktadır, söz konusu süreçte hukuka aykırılık bulunmamaktadır.” (HABER MERKEZİ)

catalzeytinajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu