Haber

Kentsel Dayanıklılığın Geleceği ve Katılım Çalıştayı Gerçekleştirildi

Türkiye Kent Kurulları Birliği (TKKB) ve Ankara Kent Konseyi (AKK) iş birliğiyle kentlerde sosyal ve çevresel konularda duyarlılığın artırılması, katılımcılığın değerinin vurgulanması ve “Kentsel Dayanıklılığın Geleceği ve Katılımcılık Çalıştayı” düzenlendi. Kentsel dirençliliğe ilişkin bilgi ve deneyim paylaşımını teşvik etmek. Prof. Dr. Savaş Zafer Şahin moderatörlüğünde gerçekleşen çalıştayda Prof. Dr. Ruşen Keleş, ” TürkiyeSunumunu “Yerel Yönetimler ve Katılım” başlığı altında gerçekleştirdi.

TürkiyeKent Kurulları Birliği (TKKB) ve Ankara Kent Kurulu (AKK) iş birliğinde, kentlerde sosyal ve çevresel konularda duyarlılığın artırılması, katılımcılığın değerinin vurgulanması ve kentsel dönüşüme teşvik edilmesi amacıyla “Kentsel Dayanıklılığın Geleceği ve Katılımcılık Çalıştayı” düzenlendi. Kentsel dirençlilik konusunda bilgi ve deneyim paylaşımı.

Ankara Kent Konseyi’ndeki çalıştayın açılışında konuşan Kocaeli Kent Konseyi Başkanı Sedat Köse, dirençli kentlerin ülke gündemindeki en önemli konulardan biri olduğunu vurguladı. Kocaeli’nin deprem yaşayan, yeniden ayağa kalkan bir şehir olduğunu belirten Köse, “Etkilerini hâlâ hissedebiliyoruz. Dolayısıyla yaşadığımız bu depremden pek çok ders almamız gerekirken maalesef alamadık. Yıllar sonra” 6 Şubat’ta yine büyük bir deprem yaşadık. Bu çalışmaları çok dikkate almak lazım, “Onların akademik çalışmalarından ders çıkarmamız lazım. Karar vericilerin bu dersleri dikkate alabilmeleri için bu tür programlar düzenlemesi çok önemli” dedi.

Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Nuray Akçasoy da Ankara Kent Konseyi’nin tüm bileşenleriyle birlikte çalıştığını belirtti. TürkiyeKentin her yerinde var olmaya çalışan Kent Konseylerine örnek olduğunu söyledi.

Çalıştayda konuşan Prof. Dr. Ruşen Keleş, demokrasiye doğrudan katılımın ve temsili demokrasinin geliştirilmesinin önemine değindi. Demokrasinin temel özelliği olarak gördüğü katılımın, halkın karar alma mekanizmalarına doğrudan katılımını da içermesi gerektiğini vurgulayan Prof. Yerel demokrasinin gelişimi için kültür ve eğitim.

Keleş, yerel demokrasinin istenilen seviyeye ulaşamamasını sivil katmanların ve kurumsal temsilin eksikliğine bağlayarak, mahallelerdeki nüfus büyüklüğünün gerçek bağların gelişmesine engel teşkil ettiğini belirtti. Keleş, TürkiyeTürkiye’de katılımın yasal çerçevesinin 1960’lı yıllardan itibaren oluşmaya başladığını, katılımcı kültürün en güzel örneğinin Ankara Kent Konseyi olduğunu belirtti.

YILMAZ: “Entelektüel Kuraklık ve Duyarsızlık, Küresel Kuraklıktan Çok Daha Tehlikeli”

Çalıştayda konuşan Türkiye Kent Konseyleri ve Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, konuşmasına Türk Sosyal Bilimci İlhan Tekeli’nin şu açıklamasını hatırlatarak başladı: “Katılımcı özelliği takip ederek yerel bakış açısını temsili demokratik sisteme taşımanın merkezi güçlendireceğini düşünüyorum. ve kapalı damarlarını aç.”

Kentsel dirençliliğin, kentsel sistemin ve onu oluşturan tüm sosyo-ekolojik ve sosyo-teknik ağların, bir tehdit karşısında istenilen işlevleri sürdürebilme veya hızla geri dönebilme, değişime uyum sağlama ve hızla dönüşme yeteneğini ifade ettiğini kaydeden Dr. Yılmaz, mevcut veya gelecekteki uyum kapasitesini sınırlayan sistemlere değinerek, şunları söyledi: ‘Ben’ diyerek kâr odaklı değil, ‘biz’ diyerek sürdürülebilir yönetilmesi gerektiğini belirtti. Yılmaz şunları söyledi:

“Şehre karşı hata yaptığımızda gösterdiğimiz hoşgörüyü ve yüce gönüllülüğü, şehrin menfaatine olan konularda gösteremezdik. Cumhuriyetin ilk birkaç on yılında muhteşem bir inşaat ve inşaat süreci yaşandı. Başkent, yaşam kalitesi yüksek, modern bir şehir. Ancak şehrin kimliği giderek belirsizleşiyor. Entelektüel “Kuraklık ve ilgisizlik, küresel kuraklıktan çok daha tehlikeli. Kuraklığın pençesine düştüğü bir dünyada ideolojilerinin, devletlerinin, bayraklarının, uçlarının hiçbir anlamı kalmayacaktır. Önlemler devletten daha güçlüdür. Kentsel dönüşümden önce ahlaki dönüşümü tamamlamamız lazım. Kutuplaşarak oluşturduğumuz sosyal fay hatları sismik fay hatlarından çok daha tehlikelidir.”

ÖNERİ VE ANALİZLER GÖRÜŞÜLDÜ

Moderatörlüğünü Ankara Kent Konseyi Başkan Vekili Prof. Dr. Savaş Zafer Şahin’in üstlendiği, Kentsel Dayanıklılık ve Katılımın Geleceğinin tartışıldığı çalıştayda, şehirlerarası bilgi alışverişini ve iş birliğini teşvik etmek amacıyla Türkiye kentlerindeki değişim süreçleri ve çözümler değerlendirildi. Kentsel planlama ve yönetimde etkili stratejiler geliştirmek isteyen paydaşlar.

Kaynak: ANKA / Yerel

akcakentajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu