Haber

Mahkeme ‘hakaret’ cezasını kaldırdı: Muhalefet lideri Gandhi tekrar parlamentoda

Başbakan Narendra Modi’ye ve Modi soyadındaki kişilere hakaret ettiği için 2 yıl hapis cezasına çarptırılan muhalefet lideri Rahul Gandhi, Yargıtay’ın cezasını ertelemesinin ardından bugün milletvekili olarak parlamentoya döndü.

Hindistan Ulusal Kongre Partisi genel başkanı, 2019 seçim sürecinde yaptığı açıklamalar nedeniyle 2 yıl hapis cezasına çarptırıldı ve Mart ayında milletvekili statüsünü kaybetti. Geçen Cuma günü Yüksek Mahkeme, Gandhi’nin mahkûmiyetini “haklı sebep bulunmadığı” gerekçesiyle askıya almaya karar verdi. Mahkeme, kararında Kongre Partisi liderinin “yorum yaparken daha dikkatli olması gerektiğini” de belirtti.

‘TÜM HIRSIZLARIN SOYADINI NEDEN DEĞİŞTİRİYORLAR?’ O SORDU

Partisi, Gandhi’nin dönüşünü parlamentoda sevinç sloganlarıyla karşıladı. Diğer muhalefet partileri de Gandhi’nin dönüşünden duydukları memnuniyeti dile getirdiler. Siyasi gözlemciler, Gandhi’nin yeniden milletvekili seçilmesinin, gelecek yıl yapılacak seçimlerde aday olabileceği için, 26 muhalefet partisinin oluşturduğu HİNDİSTAN ittifakını güçlendireceğini düşünüyor.

Rahul Gandhi’ye dava, 2019 seçim sürecinde BJP lideri Başbakan Narendra Modi’nin soyadıyla ilgili yorumları nedeniyle açılmıştı. Gandhi, Karnataka eyaletinde yaptığı seçim konuşmasında, “Neden tüm hırsızların soyadı Modi? Nirav Modi, Lalit Modi, Narendra Modi” dedi.

Nirav Modi bir elmas kaçakçısıdır ve Lalit Modi, ülkenin kriket kurulu tarafından ömür boyu yasaklanan Hindistan Premier Ligi’nin eski lideridir. BJP Milletvekili Purnesh Modi, yaptığı yorumlarla tüm Modi camiasına hakaret ettiğini iddia ederek Gandhi’ye dava açtı.

KARAR SONRASI PARLAMENTO YETKİSİ AZALTILDI

Modi, yemeklik yağ üretimi ve ticaretiyle uğraşmaya başladıktan sonra daha sonra Gujarat eyaletine yerleşen göçebe bir kabileden gelen bir topluluktur. Gandhi, söylediklerinin doğrudan herhangi bir topluluğa karşı olmadığını ancak yolsuzluğa dikkat çekmek istediğini belirtti.

Gandhi’nin görevden alınması muhalefet partileri tarafından protesto edildi ve BJP’nin Gandhi’yi hedef aldığı söylendi. BJP ise bu iddiaları yalanladı. 2019 yılında Gujarat eyaletindeki davada iki yıl hapis cezasına çarptırılan Gandhi, Hindistan yasalarına göre bir gün sonra milletvekili statüsünü kaybetmişti. (BBC Türkçe)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu