Haber

Sarıkeçili Yörüklerinin ‘kış yurdu’ develerine yolculuğu

YAZ aylarını ‘yazlık yurdu’ dedikleri İç Anadolu bölgesinde geçiren göçebe Sarıkeçili Yörükleri, yaklaşık 2 ay önce başladıkları deve yolculuğuna devam ediyor. Kışın gelmesiyle birlikte Akdeniz kıyısındaki ‘kış yurduna’ göçün Mersin’in Aydıncık ilçesinde tamamlanması planlanıyor.

Konya’nın güneyinde yer alan Hadim ilçesindeki yazlık yurttan kalan Sarıkeçili Yörükler, develeri eşliğinde kışlık vatanlarına ulaşmak için yollarına devam ediyor. 16 Eylül’de Hadim ilçesinden hareket eden Sarıkeçili Yörükleri, Mersin’in Gülnar ilçesinin yüksek kesimlerindeki Taşoluk Mahallesi sınırlarına ulaştı. Yaklaşık 2 aydır yol alırken zaman zaman yağan yağmur nedeniyle barınaklarında uzun süre kalmak zorunda kalan yörükler, eşyalarını deve ve atlara yükleyerek yaklaşık 800 keçi ile kışı Mersin’de sürdürmek için yola çıktı. daha ılıman bir iklime sahip olan , hedefleri ise Aydıncık ilçesindeki Pempecik.

YOLCULUK DEVAM EDİYOR ‘Kuş Ali’ lakaplı Ali Uçar (65), eşi Hatice, kızı Fatma Dilekmen, damadı Mustafa Dilekmen ve 1,5 yaşındaki torunu Ali Dilekmen ile geleneksel yolculuğuna devam ettiğini söyledi. Hadim ilçesine bağlı Aladağ mevkiinde başlayan yolculuklarının halen devam ettiği öğrenildi. Hava ve yol şartlarına göre bazı günler 5, bazı günler 10 kilometrelik bir macera yaşadıklarını belirten Ali Uçar, “Günlük hava şartlarına ve kalacak yere göre hareket ediyoruz. Allah razı olsun. devletimiz bize her türlü desteği veriyorlar.Hayvanlar için olduğu kadar bizler için barınma ve barınma yerleri daraldı.’ESKİLERİMİZDEN GELEN GELENEĞİ SÜRDÜRÜYORUZ’Atalarından kalan geleneği devam ettirmenin onurunu yaşadığını ifade ederek, Ali Uçar, “Göçmenlik bize dedelerimizden miras kalan meslek. Yaşadığım sürece mesleğimizi ve geleneğimizi devam ettirmek istiyorum. Bizden sonra. “Bizden sonraki nesiller bunu yapamaz ve sürdüremez. Çünkü biz büyüklerimizden gördük. Benim atalarım Oğuz Türkleri develeri, koyunları, keçileri ile Orta Asya’dan hayvanlarıyla göç yolunu kullanarak buraya geldiler. Bu meslekten beridir. Atalarımızdan geldi bırakamam çünkü yaptığım işi seviyorum.” dedi.

Gülnar ilçesine bağlı Taşoluk Mahallesi’nde bir süre kalacak olan yörükler, önümüzdeki günlerde kış yurdu için Aydıncık ilçesine bağlı denize yakın Pempecik mevkiine taşınacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu