Haber

45 Sağlık Derneği Üyesi Doktor, özel hastane yönetmeliğinin iptalini istedi

İLK EVLER Derneği’nin de aralarında bulunduğu 45 sağlık derneğine üye doktorlar, ‘Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Ayakta Teşhis Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları’na ilişkin yönetmeliğin iptalini talep etti. Tabipler Birliği Başkanı Prof. Hastalarımızın yüzde 30’u mağdur olacak, istediği doktoru seçemeyecek.”

Aralarında Muayenehaneler Derneği’nin de bulunduğu 45 sağlık derneğine üye hekimler, 2015 yılında Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kurumları Yönetmeliği’nin iptalini istedi. 6 Ekim. Serbest çalışma hakkıyla ilgili olarak yürürlüğe giren yönetmeliğin serbest çalışma hakkına kısıtlamalar getirdiğini ve bunun bir kaos ortamı yaratacağını muayenehanesi olan hekimler dile getirdi.

“BU YÖNETMELİK ANAYASAYA AYKIRIDIR VE BAĞIMSIZ ÇALIŞMA HAKKIMIZI ELİMİZDEN ALMAKTADIR”

Muayenehaneler Derneği Başkanı Prof. ayaktan hasta kabulü yüzde 15 düzeyinde.Bu nedenle bir hastanede bağımsız çalışan 50 doktor bir ayda doğum yapsa bu sayı düşüyor.3 kadın doğum uzmanı var.Varsa ek kadın doğum uzmanı olacak gelin.Yani 50 doktor yerine bir doktor doğum yapabilecek.Yani orada bir kaos ortamı oluşacak.Bu kaos sonucunda birçok doktor ücretsiz muayene ile gidemeyecek. hastaneye gidip doğum yaptırıp ameliyat olacak.Birçok hastamız mağdur olacak istedikleri doktoru seçemeyecekler.Sonuçta kamu yararına olmayan bir durum ortaya çıkacak.Birçok hastamız olacak. Bunun için bu yönetmeliğin zulümleri var. Ee, hemşiremiz var, hastamız var, hasta yakını var. 1 milyondan fazla insanı etkileyecek. Düzenlemenin durdurulmasını talep ediyoruz. Bu düzenleme anayasaya aykırı çünkü, “Serbest meslek sahibi olma hakkımızı elimizden alıyor” dedi.

“ÇÖZÜM OLARAK CAİ HASTALARINI MUAYENEDE DEĞERLENDİREBİLİRİZ”

prof. Cihangir Çakıcı, yönetmeliğin eczaneler, tıp merkezleri ve görüntüleme merkezleri gibi sektördeki birçok medikal işletmeyi olumsuz etkileyeceğini belirterek, “Sisteme çok ciddi darbe vuracak. Bu düzenlemeden kimlerin yararlanacağı belli değil. 45 dernek burada toplanıp acımızı dile getirmeye çalışıyor.Sağlık turizminde de mağduriyet yaratacak.Sağlık turizminde dünyada 5.sıradayız.Dünyada çok iyi standartlara ulaştık.Buraya sürekli hasta geliyor. Avrupa’dan Amerika’ya bir çok yer Bu hastalar iyi doktorlar için geliyor.Bu gelişmelerin birden fazlası serbest meslek sahibi doktorların emeğinin sonucu.Durum Bu düzenin altını oyunca bu hastalar nasıl serbest meslek sahibi gelebiliyorsa gelecekler’ Ameliyatı yapın.5. Sıradan çok önemli bir şekilde düşeriz.Amerika’da serbest meslek örnekleri var.Sonuçta devlette özel doktoru değerlendirebilirsiniz.Ona izin veriyorlar. o devlette çalışır, haftanın nöbetini tutarlar. Belirli günlerde devlette, belirli günlerde özel sektörde çalışırlar. Bunun birçok çözümü var. Özellikle CAE’li hastayla muayenehanede ilgilenebiliyoruz. Hastalarımızın birçoğu SGK hastalarına bakmakta istekli. Böylece devletin üzerindeki yükü alabiliriz. Özel hastaneler SGK’lı hastalara bakıyor, peki pratikte neden olmasın? Bu açıdan değerlendirilmesini istiyoruz. Muayenehane hekimi şehir hastanelerine gidip ameliyat yapabilir ve hastalara bakabilir, bu da tahlildir. Sonuçta, bu mümkün olabilir. Pazarı küçültmektense sistemi büyütüp herkesin yararlanabileceği bir sistem haline getirmek en doğrusu. Burada yanlış bir düzenleme ile bu durum daha da kötüye gidiyor. Bu sorunun çözümü için 1.200’e yakın dava açıldı. Adalete güveniyoruz ve düzeleceğini düşünüyoruz. Bu ortamda çok kişinin mağdur olacağını düşünüyoruz. Bu nedenle düzenlemenin durdurulmasını talep ediyoruz.”

– İstanbul

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu