Ekonomi

Altın kanamaya devam ediyor! Dolar 27 TL’yi geçti

Son dönemde piyasadaki dalgalanmalardan etkilenen altın fiyatları, piyasanın açılmasıyla birlikte güne sert bir yükseliş/düşüş ile başlama eğiliminde oldu. Nitekim uzmanlar da yaptıkları değerlendirmelerde altın fiyatlarının geleceğinden endişe ediyor. “belirsizlik”yorumu yapar.

Gram altın 1.686 TL’den başlayan haftayı düşüşle kapatmaya hazırlanıyor. Dolar haftalık bazda değer kazanırken altın fiyatları geriledi.

11 Ağustos 2023 sabahı ons altın 1913 dolardan, gram altın ise 1663 liradan satılıyor.

Spot piyasada yeni altın satış fiyatları:

Çeyrek altın 2774 lira

Yarım altın 5625 lira

Cumhuriyet altını 11197 lira

Gremse altını 28074 liradan el değiştiriyor.

DOLAR 27 LİRAYI AŞTI

Dolar, haftanın son iş günü olan 11 Ağustos 2023 sabahı yatay seyrini sürdürürken, 27 lira bandının üzerindeki süreci hızla görüyor.

Spot piyasada güncel döviz satış fiyatları:

dolar 27.0356 lira

Avro 29.7082 lira

Sterlin 34.3378 lira

Rublesi 0.2770 lira

İsviçre Frangı 30.8798 lirada işlem görüyor

GÖZLER GÜNCEL VERİLERDE

Bugün gözler cari açık verilerinde olacak. Cari açığın Haziran ayında 426 milyon dolar fazla vermesi bekleniyor. Yıllık bazda 41 milyar dolar açık vermesi bekleniyor.

Merkez Bankası’nın (TCMB) net uluslararası rezervleri arttı. TCMB rezervleri 4,8 milyar dolar artarak 15,72 milyar dolara yükseldi. Altın ve brüt döviz rezervleri dahil olmak üzere toplam rezervleri 1,8 milyar dolar artarak 115,6 milyar dolara yükseldi.



“REZERVLERİ TASARRUF ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, verilerin ardından açıklama yaptı. “Döviz kuru korumalı mevduat getirilerinin rekor seviyelerde olduğu Ağustos ayında rezerv artışlarının devam etmesi oldukça anlamlı. Piyasa koşulları elverdikçe rezerv biriktirmeye devam edeceğiz.”söz konusu.

MOOD’Y’S’TEN TÜRKİYE’YE YEŞİL IŞIK

Derecelendirme kuruluşu Mood’y’s, Türkiye’nin ekonomi politikalarının beklenenden daha hızlı dönüştüğü ve ortodoks politikalara dönüş oranının bu şekilde devam etmesi durumunda Türkiye’nin notunun yükselebileceğini bildirdi. Raporun ardından Mehmet Şimşek “Uluslararası normlara uygun politikalar uygulamakta kararlıyız. Bunun kredi notumuza da yansıyacağına inanıyoruz.”söz konusu.

ABD’de enflasyon beklenenden daha yavaş arttı. Yıllık enflasyon yüzde 3,2 ile yüzde 3,3 olan beklentilerin altında arttı. Dolar endeksi, Fed’in faiz artırımlarını yeniden değerlendireceği beklentileriyle geriledi. ABD hisse senetleri yükseldi.

cavdarhisar-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu