Haber

Eskişehir’de fabrika işçileri sendika üyesi oldukları için işten çıkarıldılar

MELTEM KARAKAŞ

Eskişehir Sendikaya üye oldukları gerekçesiyle işten çıkarıldıklarını belirten DİSK Birleşik Metal İşçileri Sendikası’na üye işçiler, Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Maya Makina Fabrikası’nda eylem başlattı. Birleşik Metal İşçileri Sendikası Eskişehir Şube Başkanı Recai Büyükbeyhan, “Tazminatsız işten çıkarıldılar. Nisan ayı maaşları ödenmedi. Sendikayı tanıyana ve işten atılan arkadaşlarımızı geri getirene kadar mücadelemizi burada sürdüreceğiz.” Burada.”

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Maya Makina Fabrikası’nda işten çıkarılan DİSK Birleşik Metal İşçileri Sendikası üyesi işçiler, fabrika önünde eylem başlattı.

“BASKIYLA SENDİKADAN İSTİFAYA ZORLANDILAR”

Birleşik Metal İş Sendikası Eskişehir Şube Başkanı Recai Büyükbeyhan, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Maya Mekanik iş yerinde çalışanlarla görüştük ve burada üyelik çalışması yaptık. 13 Aralık’ta bakanlığa başvurumuzu yaptık. Çoğunluk tespitimiz geldi. Lehimize oldu. İşveren çoğunluk tespitine itiraz edip işine son verdi. 11 arkadaşımızın iş sözleşmesi aynı anda.Bu arkadaşlarla birlikte eyleme başladık.Kapı eylemi.Ardından işverenin avukatı bizi aradı ve ‘Kapı davasını bitirin sendika ile görüşeceğiz ve görüşeceğiz’ dediler. İşten atılan meslektaşları çalıştır.’ Toplu iş görüşmelerine başlayacağımız söylendiği halde personeli istifaya zorladı.İçerde çok sistemsiz bir çalışma var.İş güvenliği açısından çok rahatsız olacak bir çalışma içindeler.Fazla mesaiye zorluyorlar arkadaşlar. Her gün fazla mesai var.Personelin onayı olmadan fazla mesai yapılması hep isteniyor.Bu arada arkadaşlara sendikadan istifa etmeleri için baskı yaptılar.

“DOSTLARIMIZI GELENE KADAR MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ”

Son kez 1 Mayıs’ta personelin onayı olmadan buradaki arkadaşlara fazla mesai yazılıyor. Arkadaşlar ‘1 Mayıs İşçi Bayramı’na katılacağız’ diyor. 5 arkadaşımıza sendikadan istifa etmeleri için baskı yaptılar. 2 Mayıs’ta üretimi durdurmak zorunda kaldık. Burada 3 gün üretim durduruldu. Noter tasdiki yaptılar. 21 arkadaşımızın iş akdini de feshettiler. Ön kapı eylemini yeniden başlattık. Burada bu formda kalmayacak. Farklı hareketler de yapacağız. Sonuç alana kadar burada devam edeceğiz. Bordrolarda dengeli bir sistem yoktur. Tazminat verilmedi. Tazminat verilmeden işten çıkarıldılar. Nisan maaşları ödenmedi. Buradaki sendikayı tanıyana ve buradan atılan arkadaşlarımızı kabul edene kadar çabalarımızı sürdüreceğiz.”

“ÇIKIŞ ZAMANIMIZ HİÇ NET OLMADI”

Tazminat verilmeden işine son verilen Nefise Bayaçlı şunları söyledi:

“5 yıldır memurum. Geçmişim var. Toplam 7 yıldır burada çalışıyorum. 13 Mart’ta örgütlenmeye başladık. 21 Mart’ta buna hak kazandık. Patron kabul etmedi. İşten çıkarmalar yaşadık.Personel tekrar geri alındı.Her zamanki gibi çalışmaya devam ediyoruz.Yaptık ama yönetici ve işverenlerin çok baskısı altında kaldık.İşimiz çok engellendi ama devam ettik çünkü. sendikalaşacaktık ama bu baskılar bize çok iyi geldi vardiyalı çalıştırdılar çıkış saatimiz hiç 01:00 olmuyor devam etti sendikadan devam ya da ayrılma baskısı vardı bu Tek talebimiz tazminatın verilmesi, maaşlarımızın ödenmesi ve arkadaşlarımızın geri getirilmesidir.”

“SİZİNLE BİRLİKTE ÇALIŞMAK İSTİYORUZ”

İşten çıkarılan bir diğer işçi Veli Tunç ise, “Burada iş güvencesi diye bir şey yok. Bir bayan arkadaşımızın dört parmağını da kaybetti. Burada birkaç arkadaşımız iş kazası geçirdi. Burada bekleyenler vardı. iki, iki buçuk saat. O yüzden sendikaya üye olmaya karar verdik. Ama üzerimizde çok baskı kurdular. Patron bizi işe geri versin. Biz sendika ile çalışmak istiyoruz” dedi. .

“HAKKIMIZI ALMAK İSTEDİK”

Fazla mesai nedeniyle sosyal hayatları olmadığını anlatan Cemile Coşkun, şunları söyledi:

“Üç yıldır burada çalışıyorum. Hakkımızı alamadığımız için sendikalaşmaya gittik. Asgari ücrete çalışıyoruz. Evde oturuyoruz. Sürekli fazla mesaiye kalmak motivasyonumuzu düşürüyor. sosyal hayatımız var özel hayatımız yok tek hayatımız bu tek hayatımız bu hakkımızı aramak için üye olduk önce sendikaya baskı yaptılar sonra hareketler başlattık Tuvaletlere girmek için bir dakikamız var.Bu süre geçince maaşımızdan kesildiler.Onlar sadece alıyorlardı, vermiyorlardı.Biz sadece hakkımızı almak istedik.Aslında takdirle çalışmak istedik. insan gibi.Biz işimizi çok sevdik.Onlar vardiyanın işini onlara yaptırıyorlardı.Yine de sesimizi yükseltmedik ama bir süre sonra hakkımızı almak zorunda kaldık.”

Kaynak: ANKA / Yeni

karaisalihaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu