Sağlık

Küresel ısınma nedeniyle artan sıcaklıklar, akciğerlere zarar veren mikroalglerin büyüme hızının artmasına neden oldu.

Küresel ısınma nedeniyle artan sıcaklıklar, Covid-19’a benzer semptomlar oluşturan zehirli gaz salan mikroalglerin artmasına neden oldu.

Şiddetli bir sıcak hava dalgasının ardından, İspanya’daki plaj ziyaretçileri artık denizde yüzerken zehirli algleri savurmak zorunda kalıyor.

Avrupa’nın yükselen sıcaklıkları, Ostreopis adı verilen dumanlı mikroalglerin büyüme hızında artışa neden oldu. Bu dumanlar, onunla temas eden herkesin nefes almasını etkileyebilecek grip benzeri semptomlara neden olabilir.

Ostreopis kuma ve kayalara tutunur ve artık İspanya’nın hemen hemen tüm sahillerinde hızla bulunabilir.

Su hayvanları da mikroalglerin büyümesinden etkilenmiştir ve yerel medya bunun büyük bir ölü sayısından sorumlu olduğunu söylüyor.

Sorun ilk olarak, İspanya kıyılarının kuzeyindeki Biarritz’de Bask Bölgesi’nin büyüdüğünü fark eden Fransız yetkililer tarafından bildirildi.

Ulusal Sağlık Güvenliği Ajansı’na (ANSES) göre yüzücüler, sörfçüler ve diğer plaj kullanıcılarının tümü gözlerinde enfeksiyon, yorgunluk ve mide bulantısı gibi sorunlar yaşadıklarını bildirdi.

2021’den bu yana Fransız uzmanlar, insanlar havadaki mikroalglerden toksinleri solumaya başladığında yaklaşık 1.000 hastalık vakası bildirdi.

İspanyol Deniz Bilimleri Enstitüsü’nden (ICM-CSIC) bir alg uzmanı olan Dr. Magda Vila yerel basına, onu solumanın boğaz ağrısı, hapşırma ve ateş gibi grip benzeri semptomlara neden olabileceğini söyledi.

Dr. Magda Vila’nın meslektaşı Dr. Warmer, Elisa Berdalet’e göre, iklim değişikliğinin yarattığı subtropikal denizler, mikroalglerin büyümesi için üreme alanları olarak kabul ediliyor.

Yerel ofisler kötü salgınlarla sahilleri kapatmak zorunda kalabilir.

Bu arada Fransız Gıda, Çevre ve İş Sağlığı ve Güvenliği Kurumu (ANSES) turistleri dikkatli olmaları konusunda uyardı.

ANSES sözcüsü Carole Catastini, “Solunum sorunu olan kişilerde semptom görülme riski daha yüksektir. Ostreopsis çoğalırken kıyıya çıkmaktan kaçınmalıdırlar” dedi. dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu