Sağlık

Uzman uyardı! Arkadaşınızın veya sosyal çevrenizin tavsiyesi üzerine antidepresan kullanmak çok tehlikelidir!

Toplumun ruh sağlığı konusundaki farkındalığı arttıkça antidepresan kullanımında da gözle görülür bir artış yaşanıyor. Psikiyatrist Dr. kişinin kendi başına antidepresan kullanmaması gerektiğini belirtiyor. Öğr. Üyesi Mourat Gıousouf Chouseın (Murat Yusuf Hüseyin): “Arkadaş veya sosyal çevrenin tavsiyesi üzerine antidepresan kullanmak tehlikelidir. “Burada tehlikeli olan uyuşturucu değil, onun kötüye kullanılmasıdır.” söz konusu.

Üsküdar Üniversitesi NP Etiler Tıp Merkezi Psikiyatrist Dr. Öğr. Üyesi Mourat Gıousouf Chouseın (Murat Yusuf Hüseyin), antidepresan kullanımının artması konusunu değerlendirdi.

“Toplumumuz ruh sağlığına daha fazla önem veriyor ve bu konuda yardım alıyor.”

Psikiyatrist Dr., “Antidepresan kullanımının her geçen gün arttığını” vurguladı. Öğretim Üyesi Mourat Gıousouf Chouseın (Murat Yusuf Hüseyin): “Aklıma ilk gelen ‘Ruhsal bozukluklarda artış var mı?’ Şöyle bir soru ortaya çıkabilir: Bu, ruhsal bozuklukların arttığı anlamına gelmiyor. Aslında toplumun ruh sağlığına bakışıyla alakalı bir durum. “Bu, toplumumuzun artık ruh sağlığına daha fazla önem vermesi ve bu konuda yardım almasıyla ilgili.” söz konusu.

Sadece depresyonda değil, anksiyete ve travma sonrası stres bozukluğu gibi durumlarda da kullanılıyor.”

Psikiyatrist Dr., bunda ruh sağlığıyla ilgili çalışanların sayısının her geçen gün artmasının da etkili olduğunu belirtti. Öğretim Üyesi Mourat Gıousouf Chouseın (Murat Yusuf Hüseyin), “Akla gelen bir diğer konu da depresyon. Antidepresanlar depresyonu tedavi etmek için kullanılır. Ancak sadece depresyonda değil aynı zamanda anksiyete, travma sonrası stres bozukluğu veya obsesif kompulsif bozukluklarda da kullanılabilmektedir. Sadece ruhsal bozukluklarda değil nörolojik hastalıklarda da kullanılıyor.” Şeklinde konuştu.

Stresten mi kaynaklanıyor?

Öğretim Üyesi Mourat Gıousouf Chouseın (Murat Yusuf Hüseyin), hemen hemen tüm ruhsal bozukluklarda gerginliğin önemli bir faktör olduğunu belirterek, “Stresin süresi arttıkça kişi kendini bitkin hissedebilir. “Bu yorgunluk hissi depresyona veya diğer zihinsel bozukluklara yol açabilir.” söz konusu.

Hangi durumlarda ilaç kullanılmalı?

Fonksiyon kaybına neden olacak kadar derin ruhsal bozukluk durumlarında ilaç kullanılması gerektiğini kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Mourat Gıousouf Chouseın (Murat Yusuf Hüseyin), “Bozukluk; “İlaç tedavisi, kişinin işlevselliğini engellediği, ikili ilişkilerde sorun yarattığı, sosyal ve akademik işlevselliğinin bozulduğu durumlarda verilmektedir.” söz konusu.

Arkadaş tavsiyesi üzerine antidepresan kullanımı

Öğretim Üyesi Mourat Gıousouf Chouseın (Murat Yusuf Hüseyin), kişinin kendi başına antidepresan kullanmaması gerektiğini belirterek, “Antidepresanları arkadaş veya sosyal çevrenin tavsiyesi üzerine kullanmak tehlikelidir. Burada tehlikeli olan uyuşturucu değil, kötüye kullanılmasıdır. Yanlış kullanıldığında çok üzücü sonuçlar ortaya çıkabilmektedir. İlaçlar kişiye özeldir. “Kişinin ne zaman, ne kadar, hangi aralıklarla ve ne düzeyde kullandığı çok önemli.” dedi.

Antidepresan kullanmanın nedeni nedir?

Antidepresan kullanımının genel olarak ruhsal bozukluklardan kaynaklandığını anlatan Dr. Öğr. Üyesi Mourat Gıousouf Chouseın (Murat Yusuf Hüseyin), “Fakat bunda stres yaratan faktörler de var. Örneğin; Ekonomik kaygılar, ikili ilişkilerde zorluklar, kaygı, korku, belirsizlik, toplumsal olayların kişi üzerindeki etkileri söz konusu olabilir. Toplumsal bir olaya örnek verecek olursak, depremin hem deprem bölgesinde yaşayan insanları hem de depremi medyadan takip eden insanları etkilediğini örnek verebiliriz. “İnsanlar bu durumdan etkilendiğinde strese neden oluyor ve ruhsal bozukluklara neden olabiliyor.” Sözlerini tamamladı.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

haber-ortahisar.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu