Dünya

Saner Ayar: Filmi Atatürk’ün dünyada ve Türkiye’de tanınması için göstermek istiyoruz.

Disney Plus’ın yayınlamaktan vazgeçtiği ve sinemalarda gösterime girecek olan Aras Bulut İynemli’nin başrolünde yer aldığı “Atatürk” filmi için basın gösterimi düzenlendi. Basın gösterimi öncesinde konuşan yapımcı Saner Ayar, filmi Atatürk’ün Samsun’a gelişinin 100. yılı olan 2019 yılında çekmeye karar verdiklerini belirtti.

Ayar, proje hazırlıklarına 2019 yılında başladıklarını ve ilk etapta HBO ile görüştüklerini ancak daha sonra Disney Plus ile anlaşmaya vardıklarını belirtti.

Daha Sağlıklı Ayar

‘3 BİN KOSTÜM HAZIRLANDI’

Proje için 3 bine yakın kostüm hazırlandığını söyleyen Ayar, “İki ülkede, 11 şehirde, 2,5 yıllık ön hazırlık ve yaklaşık 4 aylık çekimlerle yapıldı. 3 bin kostüm hazırlandı. Bunlar kostümler dönem kostümleridir, binaların içinde siyahtır, binadan çıkınca siyahtır.” “Biraz kahverengi görünüyordu. O dönemin iplik ve dokuma kalitesinin düşük olmasından kaynaklanıyordu. Aynı iplik ve dokumayı bulmak için bütün iplikleri Yeni Zelanda’dan getirdik. Uşak’ta ördürdük. Eski bir model bulduk.” Kayseri’deki fabrikasına gidip orada dokundurdum” dedi.

Gösterim salonunun girişinde sergilenen kostümlerin Gamze Kuş ve grubu tarafından hazırlandığını belirten Ayar, “Osmanlı ordusu bu dönemde iki kez üniforma değiştirdi. Biz de iki kez üniforma değiştirdik.”

‘ÇANAKKALE SAHNELERİ HER GÜN 45 DAKİKA ÇEKİLİYOR’

İlk filmde Çanakkale çekimlerine pek fazla yer verilmediğini belirten Ayar, sözlerine şöyle devam etti:

“Çanakkale’nin ana omurgası ikinci filmdedir. Çanakkale sahneleri ‘sihirli saat’ dediğimiz 45 dakikada sabah güneş doğarken çekildi. 3 hafta sürdü. Orada 2.700 figürümüz vardı. Ayrıca tüm atlamalar, patlamalar ve savaş sahneleri için 700 kişilik bir stand ekibimiz vardı. “Daha önce Türkiye’de yapılmamış bir şeydi.”

‘AMACIMIZ CUMHURİYETİN 100. YILINDA TÜM DÜNYAYA ATATÜRK SİNEMASI YAPMAKTI.’

Ayar, projenin Atatürk’ün tanıtımına katkı sağlayacağını, insanların onu tanıdıkça daha çok seveceğini belirterek, şöyle konuştu:

“Bugün dünya Atatürk’ü doğru tanısaydı, bugün Ortadoğu’da olup bitenlere farklı bakardı ya da Türkiye’nin neden böyle olmadığını anlarlardı. Türkiye’de de bilinmesini sağlamak istiyoruz. Birçok ülkeden yabancı oyuncularımız var, göreceksiniz. Amacımız Cumhuriyetin 100. yılında tüm dünyaya bir Atatürk filmi yapmaktı. Çünkü inanıyoruz ki Atatürk’ü severlerse dünya da onu daha çok sevecek ve onu daha iyi anlayacaktır. Bunu yapmaya çalıştık. Umarım beğenirsin.”

‘ERİŞİMİMİZ ARTTI’

Saner Ayar, Disney’in projeleri sadece Türkiye için durdurma kararı vermediğini belirterek, “Disney Plus hakkında çok şey söylendi, söylenecek tek şey Disney’in tüm dünyada böyle bir karar aldığı. Yani bu bir karar. Türkiye için özel olarak alınmış bir karardır.” Bu bir karar değil. Onların talihsizliği, durdurulan projeler arasında ‘Atatürk’ün de olmasıydı. Durum böyle olunca hassasiyet ortaya çıktı. Disney Plus’ın durup Türkiye’de yayın yapmama kararı almasına neden olacak diğer eserler hakkında hiçbir zaman böyle bir tartışma yaşanmadı. Ancak o gün sadece Disney Plus platformunda yayınlanacak olan eser, “Artık tüm sinemalarda ve dünyanın en büyük dijital içerik platformlarında yayınlanacak. Yani artık erişimimiz eskisine oranla kat kat arttı.” dedi.

Filmin birçok ülkede gösterime gireceğini ancak Disney’de vizyona girdiğinde böyle bir erişimin mümkün olmayacağını da söyleyen Ayar, “Bugün dünyadaki tüm sinemaseverler izleyecek. Tüm kıta Avrupa’sında, 19 Arap’ta gösterime girecek.” ülkeler, Bangladeş, Endonezya, Vietnam ve Kore.” Pakistan’da da izlenecek. Muhtemelen Ocak ayından sonra Çin’de ve Amerika’da piyasaya sürülecek. Eylül ayı itibarıyla dünyanın en büyük platformlarından bir veya birkaçında eş zamanlı yayınlanacak, daha sonra ise dünyadaki tüm ücretsiz TV kanallarında yayınlanacak. “

‘SİNEMANIN İLK 85 DAKİKA FOX TV’DE YAYINLANACAK’

Ayar, filmin kısaltılmış versiyonunun 29 Ekim’de Fox TV’de gösterileceğini sözlerine ekledi: “3 Kasım’da vizyona girecek olan film 144 dakikadır. Fox TV’de izleyeceğimiz bölüm ilk 85 dakikadır. Yani 144 dakikadan oluşan bir 85 dakika değil, 85. dakikaya kadar başlayıp biten bir bölüm. “Sinemaya giden izleyiciler gerçek anlamda sinematik bir film izleyecek.”

“Atatürk” filminin ilk gösterimi 3 Kasım’da gerçekleşecek. İkinci gösterimi ise 5 Ocak’ta sinema salonlarında seyirciyle buluşacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu