Haber

Türkiye, Uluslararası Adalet Divanı’nda İsrail aleyhine sunum yapacak

Türkiye Büyük Millet Meclisi Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel, Dışişleri Bakanlığı’nın 26 Şubat’ta Uluslararası Adalet Divanı’nda Türkiye adına sunum yapacağını söyledi.

Yüksel, Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Emrah Karayel, Anayasa Komisyonu Üyesi ve AK Parti Denizli Milletvekili Cahit Özkan ile Türkiye Cumhuriyeti’nin açtığı “soykırım” davasında alınan ihtiyati tedbir kararına ilişkin Meclis Güney Afrika, Uluslararası Adalet Divanı’nda İsrail’e karşı. ‘de basın toplantısı düzenledi.

İsrail’e karşı uluslararası mahkemelerde yürütülen süreç hakkında bilgi veren Yüksel, İsrail’in Uluslararası Adalet Divanı’nda soykırım suçundan yargılandığını hatırlattı.

Yüksel, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin İsrail’den, Refah kentine yönelik saldırılarını durdurmak için resen harekete geçmek üzere ek ihtiyati tedbirler alıp almayacağını değerlendirmesini istediğini belirtti.

Gazze’deki durumda mahkemenin acil müdahalesini gerektiren önemli bir gelişme yaşandığına dikkat çeken Yüksel, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun İsrail ordusu ve güvenlik teşkilatından “Hamas’ın 4’ünün imhası” konusunda hükümete teklif sunmasını istediğini söyledi. Gazze’nin güneyinde taburlar kurulması ve oradaki nüfusun uzaklaştırılması”. Ortak plan hazırlanması talimatını verdiğini hatırlattı.

Yüksel, 280 bin Filistinliye ev sahipliği yapan Refah’ın şu anda Gazze nüfusunun yarısından fazlasını derme çatma çadırlarda barındırdığını belirtti.

“Refah’taki Filistin halkını tahliye etme seçeneği yok”

Yüksel, “Uluslararası Kızılhaç Komitesi’nin de açıkça ifade ettiği gibi, Refah’taki Filistin halkını tahliye etme seçeneği yok. Çünkü artık halkın gidecek başka yeri yok.” diyen Yüksel, Refah’ta artan düşmanlıkların Filistin’i çökertebileceğini vurguladı. insani müdahale ve bundan sonra olacakların en kötü kaosun ötesinde olacağı.

Yüksel, Refah’a yönelik benzeri görülmemiş insani saldırının daha da büyük ölümlere yol açacağını, hem soykırım sözleşmesinin hem de mahkemenin 26 Ocak’taki ihtiyati tedbir kararının önemli ve telafisi mümkün olmayan bir şekilde ihlal edildiğini belirtti.

Doğu Kudüs de dahil olmak üzere İsrail’in işgal ettiği Filistin topraklarına ilişkin politika ve uygulamalardan doğacak hukuki sonuçlara ilişkin davayı Uluslararası Adalet Divanı’nda sürdürdüğünü hatırlatan Yüksel, Türkiye’nin 26 Şubat’ta Uluslararası Adalet Divanı’nda sunum yapacağını kaydetti. .

Türkiye’nin konuyu hassasiyetle takip ettiğini belirten Yüksel, Meclis adına bu görüşmelere katılarak Filistin’e gerekli desteği vereceklerini söyledi.

Filistin’e yapılan yardımlara değinen Yüksel, bölgeye çok sayıda insani yardım malzemesi ulaştırıldığını, 380 hasta ve yaralının da Türkiye’ye getirildiğini söyledi.

Sunumu Dışişleri Bakanlığı yapacak

Açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Yüksel, bir gazeteciye şu soruyu sordu: “Sizce yeni bir tedbir alınmasının bir şeyleri değiştireceğine inanıyor musunuz?” Soru üzerine ihtiyati tedbir kararlarının bağlayıcı olduğunu ve uygulama zorunluluğunun bulunduğunu ifade etti.

Sunumu 26 Şubat’ta Türkiye adına Dışişleri Bakanlığı’nın yapacağını belirten Yüksel, “Özellikle İsrail’in hukuka aykırı eylemlerinin sonuçlarına ilişkin bir sunum olacak. Türkiye de o noktada bunların hukuka aykırılığını belirten bir sunum yapacak. ” söz konusu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu