Yaşam

Akbank Kampüs Programında Gençlerin Hayata Değer Katan Fikirleri Teknolojiyle Ödüllendiriliyor

Akbank, 21. yüzyıl yetkinliklerini gençlerle buluşturan Akbank Kampüste programının ikincisini Akbank Gençlik Akademisi çatısı altında gerçekleştirdi.

Üniversite kulüpleri ve öğrenci topluluklarında yenilikçi ve etkili çalışmaları desteklemek amacıyla düzenlenen fikir yarışmasında bu yıl 8 takım finale kaldı. Büyük ödül ormanda dolaşan otonom araç olarak tasarlanan ULAK projesinin oldu.

 

Akbank, öğrenci kulüplerinde çalışan öğrencilerin yenilikçi fikirleri hayata geçirmelerini Akbank Kampüste programıyla desteklemektedir. Bu yıl ikincisi gerçekleştirilen programa başvuran öğrenci grupları Ideathon Oturumu’nda fikirlerini sunma fırsatı buldu.

Akbank Kampüs programında gençlerin geliştirdiği yenilikçi ve fark yaratan fikirlerin geleceğe umut ışığı olduğunu belirtti. Akbank İnsan ve Kültür Genel Müdür Yardımcısı Pınar Anapa , “Gençlerin yeni yetkinlikler ve farklı deneyimler kazanmasında öğrenci kulüplerinin önemli bir rol oynadığının bilincindeyiz. Akbank Kampüs ile hem kampüs içinde hem de genel olarak hayatta gelişim için çalışan kulüp ve öğrenci topluluklarındaki gençleri bireysel çaba ve girişimleriyle desteklemeyi hedefliyoruz. Bu sayede genç arkadaşlarımızı yenilikçi fikirler geliştirmeye teşvik ediyor; Hassas, etkili ve çözüm odaklı girişimleri hayata geçirmelerine yardımcı olmak için onları mentorluk süreçleriyle destekliyoruz. Bu yıl ikincisini düzenlediğimiz program, gençlerin teknolojinin gücüyle toplumsal etki yaratma potansiyelini ortaya çıkarıyor ve geleceğe daha güvenle bakmamızı sağlıyor” dedi.

Akbank Kampüste programına katılan Türkiye’nin dört bir yanındaki üniversite kulüpleri ve öğrenci topluluklarından gençler, topluma katkıda bulunabilecek fikirleriyle programda yer alıyor. Fikirler 3 kategoride değerlendiriliyor: ‘Sürdürülebilirlik ve Sosyal Etki’, ‘Dijital ve Teknoloji’ ve ‘İnovasyon ve Girişimcilik’. Ekiplerin ilk sunumlarının ardından profesyonel mentorluk toplantıları ve sunum provaları ile final sunumuna kadar gençler destekleniyor.

Bu yıl final aşamasında 8 yenilikçi fikir, girişimcilik ekosisteminden uzmanlar ve Akbank liderlerinden oluşan bir komite tarafından değerlendirildi. Finale kalan gruplarda ilk 3’e giren takımlar toplam 90 bin TL para ödülünün sahibi oldu.

Birincilik ödülünü ULAK Projesi ile Alsancak Ar-Ge Alpha ekibi kazandı. ULAK, ormanda dolaşan otonom bir araç olarak tasarlandı. Bu araçların görevi ormanda devriye gezmek ve topladıkları nem, sıcaklık ve konum bilgilerine göre yangın olasılık hesaplamaları yapmaktır. ULAK, yangın durumunda diğer araçlarla yangını çevreleme ve ultrasonik ses dalgalarıyla yangına müdahale etme özelliğine de sahip. Yüksek frekanslı ses dalgaları havadaki oksijen moleküllerini titreştirerek oksijenin yanmasını zorlaştırarak yangını söndürür. Bu yenilikçi çözüm, diğer alternatif yöntemlere göre hem ekonomik hem de çevresel avantajlara sahiptir.

Programda ikinci olan Atatürk Üniversitesi personelinin DEPRON Projesi de benzer şekilde drone teknolojisiyle toplumsal fayda sağlıyor. Bu projede deprem felaketleriyle mücadelede kullanılmak üzere drone tasarlandı. Drone’lar, 3 boyutlu haritalama özelliğine sahip taşınabilir bir cihaz kullanarak enkaz altında yaşayan canlıların yerini belirlemeye hizmet ediyor. Ayrıca kurtarma sırasında bilinç kaybının önlenmesi için enkaz altındaki canlıların ses sistemi ile desteklenmesinde de rol oynuyor. Enkaz altında bulunan canlıların hangi hastane ve hangi ambulansla kaldırıldığı sisteme girilerek deprem sonrası kayıpların önüne geçilebiliyor. Ayrıca yedek piller ve güneş panelleri aracılığıyla arama kurtarma ekiplerine güç ve aydınlatma takviyesi sağlıyor.

Akbank Kampüsü 3’üncüsü olan İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencilerine yönelik Digiport Projesi, üniversite kulüpleri ve öğrenci topluluklarının faaliyetlerini güçlendirmeyi amaçlıyor. Digiport, üniversite ve öğrenci kulüplerinin tek kanaldan iletişim kurabileceği, o üniversitedeki tüm öğrenci kulüplerinin resmi süreçleri görüntüleyebildiği ve tek yerden talep oluşturabildiği bir portal olarak tasarlandı.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu