Sağlık

Akılcı ilaç kullanımı nasıl olmalı?

Tüm ilaçlar buzdolabında mı saklanmalı?

Akılcı ilaç kullanımında hekim, eczacı ve hastaya çok değerli sorumluluklar düştüğünü belirten uzmanlar, hekimin reçete ettiği ilaçları hekimin önerdiği biçimde kullanmasının hastanın önemine vurgu yapıyor. Uzmanlar, bilinçli ilaç kullanımındaki en değerli kusurlardan birinin, ilaç dozunu gereğinden fazla veya az almak, ilacı yanlış zamanda veya yanlış zaman aralıklarında almak, eksik dozu, özellikle antibiyotikleri 1- 2 gün. İlaç saklama koşullarının önemine vurgu yapan uzmanlar, her ilacın buzdolabına konulmaması gerektiğini de hatırlatıyor.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) Eczacılık Hizmetleri Program Lideri Dr. Öğretim Üyesi Sultan Mehtap Büyüker, ilaç okuyuculuğu ve bilinçli ilaç tüketimi konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Sultan Mehtap Büyüker, Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre tıbbın “fizyolojik sistemleri veya patolojik durumları alıcının yararına değiştirmek veya incelemek için kullanılan veya kullanılması amaçlanan bir madde veya ürün” olarak tanımlandığını söyledi. .

“Akılcı İlaç Kullanımı” tanımı ilk olarak 1985 yılında yapılmıştır.

Akılcı ilaç kullanımı (AİK) kavramına dikkat çeken Dr. Sultan Mehtap Büyüker, “DSÖ, Kenya’nın Nairobi kentinde ilk kez gerçekleştirdiği toplantıda bu konunun değerini vurgulayacak ve yol gösterecek AIK kavramını tanımlamıştır. Bu toplantıda AIK, ‘hastaların klinik ihtiyaçlarına uygun ilaçların, kişisel gelişimlerini sağlayacak dozlarda, yeterli süre boyunca, kendilerine ve topluma en az maliyetle kullanılması’ olarak tanımlandı. AIK’nin temel unsurlarına göre, gerçek tanıyı koymak, prognozu belirlemek, tedavi seçeneklerini değerlendirmek, uygun tedaviyi belirlemek, ilaç tedavisi gerekiyorsa reçeteyi yazmak ve takip etmek önemlidir. söz konusu.

Akılcı ilaç kullanımında hekim, eczacı ve hastaya sorumluluklar düşmektedir.

Hastalığı teşhis etmek ve tedaviyi belirlemek için ilaç yazmak doktorun sorumluluğunda olduğundan akılcı ilaç kullanımında en değerli rolü doktorun üstlendiğini belirten Dr. Sultan Mehtap Büyüker, “İlacın yasal olarak temin edilebildiği tek yer eczanedir. Bu nedenle hekim tarafından reçete edilen veya reçetesiz satılan bir ilacı reçetede belirtilen uygun dozda ve şekilde hastaya sunmak eczacının sorumluluğundadır. Eczacılar bu konuda son derece değerli bir misyon üstlenmektedirler. Akılcı ilaç kullanımında bir diğer değerli unsur da hastanın ilaca uyumudur. Uyum, hastanın doktor tarafından reçete edilen ilaçları kendisi önermesine rağmen kullanıp kullanmadığını belirler. Uyum, ilacın verilen dozda, önerilen aralıklarla, gerekli süre boyunca ve tedavi protokolüne uygun olarak kullanılmasıdır. dedi.

Uyum eksikliği değerli sorunlara yol açabilir!

Sultan Mehtap Büyüker, uyulmadığı takdirde çok değerli sorunların ortaya çıkabileceği uyarısında bulunarak şunları söyledi:

  • İlaç dozunun çok fazla veya çok az alınması
  • İlacın yanlış zamanda veya yanlış zaman aralıklarında alınması
  • İsim benzerliği veya reçetenin yanlış okunması nedeniyle yanlış ilaç kullanılması
  • Semptomatik grip tedavisi yerine antibakteriyel ilaçların kullanılması
  • İlacın uygunsuz kullanımı
  • İlaç tedavisinin tamamlanmadan kesilmesi
  • Yanlış uygulama yolları
  • Diğer ilaçları kullanmak
  • Süresi dolmuş veya bozulmuş ilaçların kullanımı
  • 1-2 gün boyunca eksik dozların, özellikle antibiyotiklerin kullanılması
  • Semptomatik tedavi için verilen ilaçların, özellikle ağrı kesicilerin, tedavi süresine göre değil, kutudaki ilaç bitene kadar kullanılması.
  • Alınacak ilaçların kullanım sırasının birbiri ardına karıştırılması
  • Aç kalmaya/ilaçları tam kullanmaya dikkat etmemek
  • Oral ilaçları su dışındaki diğer içeceklerle almak
  • İlaç-ilaç, ilaç-bitkisel/geleneksel eser, ilaç-gıda takviyesi/gıda etkileşimlerine dikkat edilmemesi veya bilimsel yaklaşımdan uzak çevrelerin görüş/önerileri doğrultusunda hareket edilmesi önemli sağlık sorunlarına neden olabilir.

Özel hasta kümelerinde akılcı ilaç kullanımı çok önemlidir.

Özel hasta gruplarında akılcı ilaç kullanımının değerine vurgu yapan Dr. Sultan Mehtap Büyüker, “Vücut ağırlığı, yaş, böbrek yetmezliği gibi eliminasyon organlarının hastalıkları, cinsiyet, veriliş yolu, veriliş zamanı, çevresel faktörler ve diyet, genetik faktörler, önceden var olan hastalık durumu, ilaç etkileşimi, ilaç etkisini tamponlayan ikincil metabolik olaylar, biyolojik değişkenlik, kiralite, tolerans, taşifilaksi ve desensitizasyon gibi faktörler akılcı ilaç kullanımı için önemlidir.” söz konusu.

İlaçlar nasıl saklanmalıdır?

İlaç kullanımı sırasında yaşanan önemli sorunlardan birinin de ilaçların uygun koşullarda saklanmaması ve atık ilaçların bilinçsizce yok edilmesi olduğunu belirten Dr. Sultan Mehtap Büyüker, ilaçların nasıl saklanması gerektiğine dair de şunları söyledi:

“Zaman zaman ‘Atık İlaç İade Kampanyaları’ düzenlense de bu konuda hala sorunlar yaşanıyor. Ayrıca ilaçların saklanması konusunda bilinen birçok yanılgı vardır. Tüm ilaçlar buzdolabında saklanmalıdır. Farklı farmasötik formlardaki ilaçların saklama koşullarının bilinmemesi, ilaçların bozulmasına veya etkin maddenin aktivitesinin kaybolmasına neden olabilir. İlaçların saklama koşulları her ilaç için farklı olabilir. Bu nedenle hastalar ilaçlarını ilaç kutularının içindeki özet bilgilerde yazan saklama koşullarına göre saklamalıdır. İlaçların tekrar kullanımı konusunda hekim ve eczacının tavsiyelerini dikkate almalıdır. İlaçları kullanmadan önce hastalar için hazırlanan kullanma talimatını mutlaka okumalıdırlar.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu